Pstrąg ma bardzo delikatne i chude mięso. Jest ono bogate wbiałko, zawiera też kwasy omega-3, które mają dobry wpływ na cały organizm. Ryba dostarcza również minerałów takich jak wapń, magnez, potas oraz witamin, w tym B12, PP, D. Jednak podczas świąt liczy się przede wszystkim smak i to, że pstrąga da się szybko przygotować.

Reklama

Pstrąg szefa kuchni

Choć ze świętami Bożego Narodzenia najbardziej kojarzy się karp, dla naszych przodków nie było to takie oczywiste. Tradycja podawania go na Wigilię jest krótka, bo zaczęła się dopiero w latach powojennych. Wcześniej na świątecznych stołach królowały inne ryby, np. szczupaki, sandacze, węgorze, a także pstrągi.

Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola, który specjalizuje się w daniach kuchni polskiej, przekonuje, że na święta warto jeść nie tylko karpia i dzieli się swoim przepisem na pstrąga.

Reklama

- Z bogactwa polskich tradycji kulinarnych można czerpać pełnymi garściami! Wnosząc do sprawdzonych i klasycznych przepisów coś nowego, możemy stworzyć wyjątkowe połączenia smakowe, które idealnie wpisują się w świąteczną atmosferę. To doskonały moment, aby wprowadzić na wigilijny stół nowe smaki i zaskoczyć swoich gości. A ci z pewnością będą zachwyceni! – podkreśla Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Przepis na pstrąga w migdałach

Składniki:

3 pstrągi

2-3 łyżki klarowanego masła

3 łyżki płatków migdałowych

3 łyżki soku z cytryny

mąka pszenna (do obtoczenia ryb)

porcja włoszczyzny

koperek

sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ryby wypatrosz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Włoszczyznę obierz i pokrój w cienkie, równe słupki (julienne). Do warzyw dodaj koperek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanymi składnikami nafaszeruj pstrągi. Każdą z ryb obtocz w mące, po czym otrząśnij z jej nadmiaru. Smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony.

Zdejmij ryby z patelni, wsyp na nią migdały i smaż, aż nabiorą złotego koloru. Pstrągi polej masłem z migdałami i udekoruj ćwiartkami cytryny. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami – skrop je olejem lnianym i posyp posiekanym koperkiem.