Weekend przed świętami Bożego Narodzenia to czas spotkań z przyjaciółmi i znajomymi na tzw. "śledzikach". Ta ryba to królowa właśnie takich imprez towarzyskich.
Poza tym śledzie są bardzo zdrowe. Bogate w kwasy omega-3, które wzmacniają odporność. Dostarczają również fosforu, miedzi, cynku, białka czy witaminy B.
Jakie śledzie najlepsze na sałatkę?
Na sałatkę najlepiej kup filety śledziowe. Wtedy możesz przygotować je według własnego smaku, kontrolować ilości dodatków, zwłaszcza tych kalorycznych jak śmietana czy majonez. Sałatki najlepiej rób w dniu podania lub dzień przed. Śledzie smakuję z klasycznymi dodatkami, jak ziemniaki czy ogórki, ale wielu zwolenników ma ich łączenie, np. z owocami.
Hitem są też śledzie z imbirem. Dowolnie możesz komponować dodatki oraz sosy. W naszych przepisach proponujemy różne - na bazie musztardy, doprawiony sosem sojowym, oraz klasyczny z majonezu i śmietany.
Sałatka śledziowa z ziemniakami
5 filetów śledziowych
300 g ziemniaków
twarde i kwaśne jabłko
2 ogórki kiszone
średnia czerwona cebula
4 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
oliwa, miód i sok z cytryny do smaku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jeśli śledzie są bardzo słone, namocz je w wodzie. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź. Obierz i pokrój na półplasterki. Jabłko i ogórki obierz, pokrój w dużą kostkę. Jabłka skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Cebulę pokrój w piórka. Odsączone śledzie osusz na papierowym ręczniku i pokrój w mniej więcej dwu centymetrowe kawałki. Do dużej miski wrzuć śledzie, jabłka, ogórki, cebulę, ziemniaki. Musztardę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę.
Sałatka śledziowa z imbirem
5 filetów śledziowych
3 łyżki marynowanego imbiru
łyżka kaparów
2 pory
3 łyżki oleju
sos sojowy do smaku
sól i pieprz (warto użyć białego) do smaku
Śledzie wypłucz, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na małe kawałki. Pory obierz, drobno posiekaj ich białą cześć. Na półmisku ułóż śledzie. Na nich rozłóż posiekane pory i imbir. Całość posyp kaparami. Olej dopraw sosem sojowym i przyprawami. Polej sałatkę. Przed podaniem dobrze jest ją schłodzić.
Sałatka śledziowa ze szczypiorkiem
5 filetów śledziowych
4 jajka gotowane na twardo
pół szklanki groszku konserwowego
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu
sól i pieprz, sok z cytryny do smaku
Śledzie wypłucz, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na małe kawałki. Jajka pokrój w kostkę. W misce wymieszaj śledzie z kawałki jajek, dodaj groszek. Całość posyp szczypiorkiem. Z majonezu i śmietany (bądź jogurtu) przygotuj sos. Dopraw go przyprawami i sokiem z cytryny. Sos dodaj do sałatki, wymieszaj.