Orzeszki - ciasteczka z PRL-u
Pomysłowy deser – ciasteczka w kształcie orzechów włoskich wypełnione masą kakaową z mlekiem w proszku - to dla wielu z nas wspomnienie z lat dzieciństwa i młodości. Ten efektownie wyglądający smakołyk przygotowywaliśmy chętnie zarówno z okazji większych świąt czy spotkań rodzinnych, jak i bez konkretnego powodu. Dzisiaj z sentymentem wracamy do tego wyjątkowego smaku.
Orzeszki - dawny deser w nowej formie
Do przygotowania orzeszków niezbędna była specjalna, żeliwna forma, przypominająca dwie złożone ze sobą patelnie. Forma ta miała w środku otwory – wielkością i kształtem przypominające orzechy włoskie. To do nich wkładało się przygotowane wcześniej ciasto. Następnie formę taką umieszczało się na kuchence.
Dzisiaj – na fali coraz większej popularności produktów i przepisów rodem z PRL-u – oryginalne formy można kupić na targach staroci lub na popularnych serwisach ogłoszeniowych. Ponadto w sklepach dostępne są nowoczesne urządzenia – przypominające z zewnątrz opiekacze do kanapek – dzięki którym znacznie łatwiej można przygotować ten dawny smakołyk.
Orzeszki z PRL-u. Przepis ze starego zeszytu
Proste składniki, tradycyjne przygotowanie i specjalna forma - to sprawdzony przepis na przywołanie najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Przepis ten znajdziemy w wielu starych zeszytach naszych mam i babć.
Składniki:
ciasto:
- 6 szklanek mąki,
- 1 ½ kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 1-2 łyżeczki sody,
- 2-4 łyżeczki octu lub spirytusu,
- olej do wysmarowania formy,
masa:
- 1-2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki cukru,
- 1 ¾ kostki margaryny,
- 4 łyżki kakao,
- 500 g mleka w proszku.
Przygotowanie:
ciasto:
- margarynę rozpuścić i przestudzić,
- białka oddzielić od żółtek,
- z białek ubić pianę,
- cukier dodać do żółtek i utrzeć,
- mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na stolnicę,
- dodać przestudzoną margarynę, ubitą pianę, cukier z żółtkami i ocet lub spirytus,
- wszystko dokładnie zagnieść i podzielić na małe kuleczki o średnicy ok. 1 cm,
- formę do orzeszków wysmarować niewielką ilością oleju,
- uformowane kulki umieścić w rozgrzanej formie,
- piec ok. 30-60 sekund - aż do zarumienienia ciasta (po upieczeniu powstają równe połówki przypominające łupiny orzechów włoskich),
masa:
- cukier i cukier waniliowy oraz mleko gotować w garnku przez ok. 7 minut, cały czas mieszając,
- dodać margarynę i kakao - nadal powoli gotować i mieszać do połączenia składników,
- garnek zestawić z kuchenki i przestudzić,
- powoli dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając,
- przygotowane wcześniej połówki orzeszków napełnić powstałą masą i połączyć.