Orzeszki - ciasteczka z PRL-u

Pomysłowy deser – ciasteczka w kształcie orzechów włoskich wypełnione masą kakaową z mlekiem w proszku - to dla wielu z nas wspomnienie z lat dzieciństwa i młodości. Ten efektownie wyglądający smakołyk przygotowywaliśmy chętnie zarówno z okazji większych świąt czy spotkań rodzinnych, jak i bez konkretnego powodu. Dzisiaj z sentymentem wracamy do tego wyjątkowego smaku.

Orzeszki - dawny deser w nowej formie

Reklama

Do przygotowania orzeszków niezbędna była specjalna, żeliwna forma, przypominająca dwie złożone ze sobą patelnie. Forma ta miała w środku otwory – wielkością i kształtem przypominające orzechy włoskie. To do nich wkładało się przygotowane wcześniej ciasto. Następnie formę taką umieszczało się na kuchence.

Reklama

Dzisiaj – na fali coraz większej popularności produktów i przepisów rodem z PRL-u – oryginalne formy można kupić na targach staroci lub na popularnych serwisach ogłoszeniowych. Ponadto w sklepach dostępne są nowoczesne urządzenia – przypominające z zewnątrz opiekacze do kanapek – dzięki którym znacznie łatwiej można przygotować ten dawny smakołyk.

Reklama

Orzeszki z PRL-u. Przepis ze starego zeszytu

Proste składniki, tradycyjne przygotowanie i specjalna forma - to sprawdzony przepis na przywołanie najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Przepis ten znajdziemy w wielu starych zeszytach naszych mam i babć.

Składniki:

ciasto:

  • 6 szklanek mąki,
  • 1 ½ kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1-2 łyżeczki sody,
  • 2-4 łyżeczki octu lub spirytusu,
  • olej do wysmarowania formy,

masa:

  • 1-2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 ¾ kostki margaryny,
  • 4 łyżki kakao,
  • 500 g mleka w proszku.

Przygotowanie:

ciasto:

  • margarynę rozpuścić i przestudzić,
  • białka oddzielić od żółtek,
  • z białek ubić pianę,
  • cukier dodać do żółtek i utrzeć,
  • mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na stolnicę,
  • dodać przestudzoną margarynę, ubitą pianę, cukier z żółtkami i ocet lub spirytus,
  • wszystko dokładnie zagnieść i podzielić na małe kuleczki o średnicy ok. 1 cm,
  • formę do orzeszków wysmarować niewielką ilością oleju,
  • uformowane kulki umieścić w rozgrzanej formie,
  • piec ok. 30-60 sekund - aż do zarumienienia ciasta (po upieczeniu powstają równe połówki przypominające łupiny orzechów włoskich),

masa:

  • cukier i cukier waniliowy oraz mleko gotować w garnku przez ok. 7 minut, cały czas mieszając,
  • dodać margarynę i kakao - nadal powoli gotować i mieszać do połączenia składników,
  • garnek zestawić z kuchenki i przestudzić,
  • powoli dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając,
  • przygotowane wcześniej połówki orzeszków napełnić powstałą masą i połączyć.