Kulinarny powrót do czasów PRL-u
Czasy PRL-u wspominamy dzisiaj z coraz większym sentymentem. Chętnie przywołujemy więc smaki, które królowały w ówczesnej kuchni i odtwarzamy je współcześnie. Potrawy, które dawniej przygotowywano z podstawowych składników – często zakupionych po długim czekaniu w kolejce – dziś odkrywamy na nowo. Ich prostota ponownie nas zachwyca. Dla tych z nas, którzy doskonale pamiętają kryzysowe czasy PRL-u, sięgnięcie po dawne przepisy, może być okazją do sentymentalnej podróży. Natomiast dla tych, którym dane było urodzić się już później, poznanie innych smaków będzie żywą lekcją historii.
Blok czekoladowy - namiastka czekolady w PRL-u
Jednym z produktów, których brakowało w czasach PRL-u były słodycze, a wśród nich czekolada. Dzisiaj, kiedy w sklepie aż trudno zdecydować się na jedną z wielu tabliczek, trudno to sobie wyobrazić. Na szczęście wówczas z pomocą przychodziły proste przepisy na desery. Jednym z nich był wyrób czekoladopodobny, którego podstawą była margaryna, mleko w proszku i kakao. Połączenie tych i kilku innych składników pozwalało cieszyć się charakterystycznym smakiem i uzyskać namiastkę czekolady w postaci bloku czekoladowego. Natomiast dorzucenie kilku "luksusowych" dodatków w postaci bakalii czy orzechów sprawiało, że deser mógł śmiało pojawić się na świątecznym stole.
Poniżej przedstawiamy oryginalny przepis na blok czekoladowy z PRL-u.
Blok czekoladowy. Oryginalny przepis z PRL-u
Składniki:
- ½ szklanki wody,
- 250 g margaryny,
- ¾ szklanki cukru (lub więcej – w zależności od upodobań),
- 400 g mleka w proszku,
- 5-6 łyżek kakao,
- 250 g herbatników (dosyć mocno pokruszonych),
- dodatki według uznania: wiórki kokosowe, orzechy (lekko rozdrobnione), bakalie.
Przygotowanie:
- do garnka wlać wodę,
- dodać do niej margarynę i cukier,
- gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu,
- po całkowitym rozpuszczeniu i połączeniu się składników garnek zdjąć z kuchenki,
- do masy w garnku dodawać stopniowo mleko w proszku i kakao,
- energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,
- lekko przestudzić,
- do przestudzonej masy dodać herbatniki i pozostałe dodatki,
- wszystko dobrze wymieszać,
- przełożyć do formy o wymiarach ok. 12x30 cm wyłożonej folią aluminiową,
- wystudzić,
- schłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin.