Dynia jest popularnym składnikiem wielu jesiennych dań. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Stąd, po dodaniu jeszcze kilku składników, już tylko krok do pysznego sernika z dyni.
Sernik dyniowy może z powodzeniem zastąpić ten tradycyjny. Będzie przy tym zdecydowanie zdrowszy.
Jak zrobić najlepszy sernik z dyni? Garść porad
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika dyniowego, warto wiedzieć, że najlepsze do niego odmiany to dynia piżmowa i Hokkaido. Ich delikatny miąższ i słodkawy smak pasują do sernika.
Przy wyborze konkretnego egzemplarza dyni warto zwracać uwagę na:
- kolor miąższu - im będzie bardziej intensywny, tym ciasto będzie bardziej apetycznie wyglądać,
 - zapach - dynie o intensywniejszym zapachu są słodsze, a więc sernik z nich będzie większym smakołykiem,
 - świeżość i ogólny stan wizualny - świeży składnik gwarantuje lepszy smak każdego dania, w przypadku dyni dobrze, jeśli będzie miała ona ogonek oraz pozbawiona będzie otarć i innych uszkodzeń.
 
Sernik dyniowy - od czego zacząć?
Bazą do każdego sernika z dyni, bez względu na przepis, jest puree z dyni. Aby je uzyskać wystarczy upiec, a następnie wydrążyć dynię.
Sernik z dyni. Przepis
Nasz sernik dyniowy przygotujecie szybko z kilku składników.
Składniki
Spód:
- 25 dag herbatników,
 - 10 dag masła,
 - 5 dag dowolnych mielonych orzechów.
 
Masa serowa:
- 45 dag puree z dyni,
 - 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku,
 - 1 szklanka cukru,
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 - 1 łyżka cukru waniliowego,
 - 0,5 łyżeczki cynamonu.
 
Dekoracja:
- 120 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.,
 - 2 łyżeczki cukru pudru.
 
Przygotowanie:
- tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
 - herbatniki zmielić i połączyć z masłem i orzechami, a następnie powstałą masę wyłożyć na spód tortownicy,
 - twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną i przyprawy zmiksować do połączenia składników,
 - następnie dodać puree z dyni i dalej miksować,
 - na końcu dodawać po jednym jajku i miksować na średnich obrotach do powstania gładkiej masy,
 - masę serową wyłożyć na przygotowany wcześniej spód,
 - sernik dyniowy piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 1 godz. 15 min.,
 - następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto na jeszcze ok. 30 min.,
 - przestudzić,
 - schłodzić przez kilka godzin w lodówce,
 - ubić na sztywno śmietanę kremówkę, a pod koniec ubijania dodać cukier puder,
 - udekorować sernik dyniowy ubitą śmietaną.