Dynia jest popularnym składnikiem wielu jesiennych dań. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Stąd, po dodaniu jeszcze kilku składników, już tylko krok do pysznego sernika z dyni.
Sernik dyniowy może z powodzeniem zastąpić ten tradycyjny. Będzie przy tym zdecydowanie zdrowszy.
Jak zrobić najlepszy sernik z dyni? Garść porad
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika dyniowego, warto wiedzieć, że najlepsze do niego odmiany to dynia piżmowa i Hokkaido. Ich delikatny miąższ i słodkawy smak pasują do sernika.
Przy wyborze konkretnego egzemplarza dyni warto zwracać uwagę na:
- kolor miąższu - im będzie bardziej intensywny, tym ciasto będzie bardziej apetycznie wyglądać,
- zapach - dynie o intensywniejszym zapachu są słodsze, a więc sernik z nich będzie większym smakołykiem,
- świeżość i ogólny stan wizualny - świeży składnik gwarantuje lepszy smak każdego dania, w przypadku dyni dobrze, jeśli będzie miała ona ogonek oraz pozbawiona będzie otarć i innych uszkodzeń.
Sernik dyniowy - od czego zacząć?
Bazą do każdego sernika z dyni, bez względu na przepis, jest puree z dyni. Aby je uzyskać wystarczy upiec, a następnie wydrążyć dynię.
Sernik z dyni. Przepis
Nasz sernik dyniowy przygotujecie szybko z kilku składników.
Składniki
Spód:
- 25 dag herbatników,
- 10 dag masła,
- 5 dag dowolnych mielonych orzechów.
Masa serowa:
- 45 dag puree z dyni,
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Dekoracja:
- 120 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Przygotowanie:
- tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
- herbatniki zmielić i połączyć z masłem i orzechami, a następnie powstałą masę wyłożyć na spód tortownicy,
- twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną i przyprawy zmiksować do połączenia składników,
- następnie dodać puree z dyni i dalej miksować,
- na końcu dodawać po jednym jajku i miksować na średnich obrotach do powstania gładkiej masy,
- masę serową wyłożyć na przygotowany wcześniej spód,
- sernik dyniowy piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 1 godz. 15 min.,
- następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto na jeszcze ok. 30 min.,
- przestudzić,
- schłodzić przez kilka godzin w lodówce,
- ubić na sztywno śmietanę kremówkę, a pod koniec ubijania dodać cukier puder,
- udekorować sernik dyniowy ubitą śmietaną.