Dynia jest popularnym składnikiem wielu jesiennych dań. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Stąd, po dodaniu jeszcze kilku składników, już tylko krok do pysznego sernika z dyni.

Reklama

Sernik dyniowy może z powodzeniem zastąpić ten tradycyjny. Będzie przy tym zdecydowanie zdrowszy.

Jak zrobić najlepszy sernik z dyni? Garść porad

Przed przystąpieniem do pieczenia sernika dyniowego, warto wiedzieć, że najlepsze do niego odmiany to dynia piżmowa i Hokkaido. Ich delikatny miąższ i słodkawy smak pasują do sernika.

Przy wyborze konkretnego egzemplarza dyni warto zwracać uwagę na:

  • kolor miąższu - im będzie bardziej intensywny, tym ciasto będzie bardziej apetycznie wyglądać,
  • zapach - dynie o intensywniejszym zapachu są słodsze, a więc sernik z nich będzie większym smakołykiem,
  • świeżość i ogólny stan wizualny - świeży składnik gwarantuje lepszy smak każdego dania, w przypadku dyni dobrze, jeśli będzie miała ona ogonek oraz pozbawiona będzie otarć i innych uszkodzeń.

Sernik dyniowy - od czego zacząć?

Bazą do każdego sernika z dyni, bez względu na przepis, jest puree z dyni. Aby je uzyskać wystarczy upiec, a następnie wydrążyć dynię.

Sernik z dyni. Przepis

Nasz sernik dyniowy przygotujecie szybko z kilku składników.

Składniki

Spód:

  • 25 dag herbatników,
  • 10 dag masła,
  • 5 dag dowolnych mielonych orzechów.

Masa serowa:

  • 45 dag puree z dyni,
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Dekoracja:

  • 120 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Przygotowanie:

  • tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
  • herbatniki zmielić i połączyć z masłem i orzechami, a następnie powstałą masę wyłożyć na spód tortownicy,
  • twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną i przyprawy zmiksować do połączenia składników,
  • następnie dodać puree z dyni i dalej miksować,
  • na końcu dodawać po jednym jajku i miksować na średnich obrotach do powstania gładkiej masy,
  • masę serową wyłożyć na przygotowany wcześniej spód,
  • sernik dyniowy piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 1 godz. 15 min.,
  • następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto na jeszcze ok. 30 min.,
  • przestudzić,
  • schłodzić przez kilka godzin w lodówce,
  • ubić na sztywno śmietanę kremówkę, a pod koniec ubijania dodać cukier puder,
  • udekorować sernik dyniowy ubitą śmietaną.