Z barszczem ukraińskim jest trochę tak, jak z bigosem. Każda pani domu ma na tę zupę nieco inny przepis. Różnią się proporcje, dodatki lub przyprawy. Ta wersja barszczu ukraińskiego, którą proponujemy na środowy obiad, jest naprawdę pyszna.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
W barszczu ukraińskim nie może zabraknąć fasoli, ziemniaków, buraków i kapusty. Możemy barszcz ukraiński przygotować na mięsie, można też zrobić wersję wegetariańską. Dzięki dużej ilości warzyw, burakom i koncentratowi pomidorowemu, otrzymamy naprawdę zdrowy posiłek.
Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - pożywny barszcz ukraiński
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2,5 litra zimnej wody
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1/2 małej, białej kapusty
- 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 liść laurowy, garść ziaren czarnego pieprzu, dwie kulki ziela angielskiego
- śmietana i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
W dużym garnku zalewamy mięso zimną wodą, dodajemy 1 cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godziny. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w słupki buraki, obrana i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucamy też posiekaną białą kapustę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Gdy cebula się podsmaży, dodajemy na patelnię startą marchewkę, posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę. Potem dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i cukier. Gdy ziemniaki i kapusta zmiękną, dorzucamy do garnka fasolę oraz zawartość patelni z podsmażonymi warzywami. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 min. Możemy wyjąć mięso, pokroić je i wrzucić do zupy. Barszcz ukraiński podajemy ze śmietaną, posypany zieleniną. Smacznego!