Taka zapiekanka to danie, którym zajadali się pasterze na Wyspach Brytyjskich. Są dwa rodzaje zapiekanek z tamtych terenów, które zdobyły ogromną popularność. W obu puszysta masa ziemniaczana otula jak kołderkę mielone mięso i warzywa. Z tym że do shepherd's pie (zapiekanki pasterskiej) używa się jagnięciny, a do cottage pie (zapiekanki wiejskiej - wołowiny).
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Przepisów na tego typu zapiekankę jest wiele. Zapewne jest tak samo jak z naszym bigosem - każdy robi trochę inaczej, ale efekt jest pyszny. Do przygotowania wiejskiej zapiekanki w brytyjskim stylu potrzebujemy prostych i niedrogich składników. Możemy wykorzystać np. ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. To samo dotyczy mięsa - świetnie nada się np. mięso z rosołu. Tym razem użyjemy jednak surowego mięsa mielonego.
Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - sycąca zapiekanka wiejska
Składniki
- pół kilograma mielonej wołowiny
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- łyżka sosu sojowego
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, trochę cynamonu, tymianek
- kilogram ziemniaków
- 100 g masła
- kilka łyżek mleka
- dwie łyżki utartego twardego sera podpuszczkowego
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy mięso. Siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę; gdy się delikatnie zrumieni, dodajemy mięso i smażymy przez ok. 15 minut. Potem dodajemy marchewkę z groszkiem i przeciśnięty przez praskę czosnek. Znowu smażymy, aż marchewka z groszkiem zmiękną. Potem dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, a na końcu oprószamy mięso z warzywami mąką. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich masło, mleko i ser. Ziemniaki ubijamy z dodatkami na puszystą masę. Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy mięsny farsz, na mięso - masę ziemniaczaną. Pieczemy wiejską zapiekankę przez ok. pół godziny w temperaturze ok. 170 stopni. Smacznego!