W kuchni niczego nie marnujemy. Z rosołu można przyrządzić oczywiście kultową zupę pomidorową. Z mięsa i warzyw zrobimy z kolei przepyszną i łatwą w przygotowaniu zapiekankę.
Tani i zdrowy obiad dla rodziny
Właściwie wszystko mamy w domu. Mięso i warzywa odcedzamy z rosołu - to będzie farsz do zapiekanki. Potrzebujemy jeszcze tylko ciasta francuskiego. Znajdziemy je w każdym sklepie. Do zapiekanki podamy np. sos czosnkowy, który zrobimy z jogurtu wymieszanego w proporcji 1:4 z majonezem z dodatkiem ostrej musztardy. Nie zapominamy oczywiście o surówce - świetnie sprawdzi się tu po prostu kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem. Idealny obiad mamy przygotowany. Dom będzie pięknie pachniał zapiekanką.
Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - elegancka zapiekanka z mięsa z rosołu
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- jajko - do posmarowania ciasta
- 1 kg mięsa z rosołu
- warzywa z rosołu - marchewka, kawałek selera, pietruszka
- ząbek czosnku
- cebula
- olej do smażenia cebuli
- pieprz, sól
- łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Możemy też rozdrobnić je mikserem. Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy cebulę do masy mięsno-warzywnej. Przyprawiamy. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dobrze wyrabiamy. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy je widelcem. Zapiekamy przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C. Na zapieczony spód wykładamy farsz. Przykrywamy płatem ciasta - znowu nakłuwamy je widelcem. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku w temperaturze ok. 1t0 stopni. Elegancka zapiekanka z mięsa z rosołu gotowa. Smacznego!