Kawa na czczo szkodliwa? Eksperci: "to zależy"

Przegląd nowych badań dotyczących właściwości kawy przechyla się raczej w stronę pozytywnego wpływu tego napoju na zdrowie. Dodajmy jednak, że chodzi o osoby ze zdrowym układem pokarmowym, bez specjalnych wymagań dietetycznych, pijące umiarkowaną ilość kawy i unikające wysokokalorycznych dodatków. W przypadku tej grupy osób "mała czarna" pita przed śniadaniem nie powinna wpływać negatywnie na zdrowie. Kawy pitej na czczo powinny za to unikać m.in. osoby z predyspozycją do refluksu żołądkowego, z nadżerkami lub wrzodami żołądka – wyjaśnia na łamach Washington Post profesor Kim Barrett, członkini zarządu Amerykańskiego Stowarzyszenia Gastroenterologicznego.

Kawa na czczo. Fakty i mity

Reklama

Kim Barrett podkreśla jednocześnie, że kawa nie uszkadza błony śluzowej zdrowego żołądka za wyjątkiem sytuacji, gdy ten jest już dotknięty jakąś chorobą. "Żołądek jest doskonale wyposażony do tego, by się obronić" – podsumowuje Barrett.

Reklama
Reklama

Bonnie Jortberg – ekspertka żywienia i pracownik naukowy Uniwersytetu Colorado – nazywa opinie o negatywnych skutkach picia kawy na czczo "mitem" [źródło: health.com]. Zdaniem ekspertki "prawdopodobnie w przypadku 99 proc. ludzi mitem będzie stwierdzenie, że picie kawy na pusty żołądek jest złe". Jortberg deklaruje jednocześnie, że z tego nawyku powinny faktycznie zrezygnować osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego. W ich przypadku picie napojów kofeinowych, nie tylko na czczo, może nie być najlepszym pomysłem.

Kawa i schorzenia żołądka. Co mówią badania?

Temat wpływu kofeiny na zdrowie powraca regularnie w badaniach nad żywnością. Właściwości kawy dotyczyło m.in. japońskie badanie z 2013 roku. Grupę ponad 8 tys. zdrowych, dorosłych ludzi poddano analizie pod kątem skutków spożywania kofeiny. Wyniki badań pokazały brak wyraźnego związku pomiędzy piciem kawy, a występowaniem wybranych schorzeń żołądka (tu m.in. choroba wrzodowa żołądka). Kolejna meta-analiza pochodząca z 2014 roku nie wykazała związku pomiędzy piciem kawy a występowaniem refluksu żołądkowo-przełykowego.

Czy wiadomo, jaka ilość kawy jest zdrowa?

To kolejne, popularne pytanie na które eksperci od żywienia nie mają jednoznacznej odpowiedzi. Każdy organizm ma inną, indywidualną tolerancję na działanie kofeiny. Część kawoszy będzie dobrze tolerować małą ilość porannej, czarnej kawy (także na czczo) – inni będą czuć się lepiej wyłącznie po kawie z mlekiem. ZdaniemBonnie Jortberg optymalna, bezpieczna ilość kawy – dla generalnie zdrowej, dorosłej osoby – to 400 miligramów dziennie.

Źródła:

  • Shimamoto T, Yamamichi N, et al., No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One. 2013 Jun 12;8(6):e65996
  • Kim J, Oh SW, Myung SK, et al. Association between coffee intake and gastroesophageal reflux disease: a meta-analysis. Dis Esophagus. 2014;27(4):311-317