Wiosna jest idealnym momentem na detoks organizmu, dodanie sobie wigoru i zadbanie o ciało, które potrzebuje zmian po długiej zimie. Aby wkroczyć w ciepłe dni z nową energią, zacznij pić miksturę z wody i kurkumy. Efekty mogą cię zaskoczyć!
Kurkuma – jakie ma właściwości?
Żółtą kurkumę możesz wykorzystać nie tylko do doprawienia drobiu albo jako aromatyczny składnik zupy dyniowej i tajskiej. Kurkumę od lat stosuje się w medycynie ajurwedyjskiej. Bogate właściwości tej niepozornej przyprawy mogą pomóc ci w wielu dolegliwościach. Za dobroczynne działanie korzenia kurkumy odpowiada zawarty w niej przeciwzapalny, przeciwwirusowy i antyoksydacyjny lipopolisacharyd oraz kurkumina nadająca przyprawie żółty kolor.
Kiedy sięgnąć po kurkumę?
Kurkuma może wesprzeć twój organizm podczas zapalenia stawów oraz w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Ten składnik działa także na układ pokarmowy, wspomagając produkcję żółci w organizmie. Dodatkowo przyspiesza w naturalny sposób metabolizm i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów w postaci nadmiernej tkanki tłuszczowej.
Spożywanie kurkumy przyczynia się także do zapobiegania dolegliwościom żołądkowym, wykazuje działanie prebiotyczne, a nawet poprawia koncentrację. Kurkumina wykorzystywana jest też w profilaktyce chorób serca. Udowodniono bowiem, że jej regularne stosowanie ma wpływ na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL. Według badań „Cancer Research UK” kurkuma ma również udowodnione działanie w zwalczaniu nowotworów.
Woda z kurkumą – jak przygotować napój i kiedy go najlepiej spożywać?
Napój z wody i szczypty kurkumy to doskonały sposób, aby zadbać o organizm od środka. Codzienne picie takiej mieszanki pomoże ci się pozbyć toksycznych związków (poprzez naturalne stymulowanie wątroby) i przeprowadzić np. wiosenny detoks.
Do napoju, który najlepiej pić z samego rana na ciepło, możesz dodać odrobinę soku z cytryny, kilka goździków, cynamon. Po wystudzeniu mieszanki możesz także posłodzić ją niewielką ilość miodu. Aby kurkuma zadziałała dobroczynnie na organizm, warto połączyć ją z odrobiną czarnego pieprzu. Zawarta w nim piperyna przyspiesza bowiem wchłanianie kurkuminy.