Jajka i ich zalety
Jajka to produkt, który chętnie wykorzystujemy w kuchni. Gotowane na twardo często są zjadane jako szybka przekąska z dodatkiem majonezu lub sosu. Stanowią również efektowny dodatek do wielu kanapek, sałatek i zup. Ponadto podawane są jako pasta lub w wersji faszerowanej, w której stanowią bazę wielu wykwintnych dań. Jajka niewątpliwie stanowią ciekawe urozmaicenie codziennego jadłospisu.
Cenimy je jednak nie tylko za ich wyjątkowy smak, który wyśmienicie komponuje się z wieloma dodatkami. Jajka stanowią źródło witamin i minerałów, dzięki czemu posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Jedzone z umiarem pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.
Problematyczne gotowanie i obieranie jajek
Przygotowanie gotowanych jajek, które są składnikiem wielu pysznych potraw, sprawia jednak wielu z nas problem. Zdarza się, że w trakcie gotowania skorupka jajek pęka, a z jego wnętrza w nieestetyczny sposób wydobywa się część białka. Ponadto często jajka po ugotowaniu trudno obrać ze skorupki. Ta bowiem często trzyma się tak mocno, że kiedy próbujemy ją oderwać, odchodzi z nią również spora część samego białka. W efekcie marnujemy dosyć dużo jajka, które ponadto po takim obraniu wygląda nieapetycznie. Zdarza się również tak, że w czasie obierania ugotowanego jajka, rozpada się ono na kawałki.
Dodatek do gotowania jajek, który ułatwi ich obieranie
Na szczęście istnieje prosty sposób, dzięki któremu pozbędziemy się tego uciążliwego problemu. Wystarczy zastosować dodatek do gotowania jajek w postaci 2 lub 3 plasterków cytryny lub łyżki soku z niej. Sposób ten sprawdzi się zarówno podczas gotowania jajek na miękko jak i na twardo. Zamiast cytryny do wody możemy dodać łyżeczkę octu, która pozwoli na osiągnięcie takiego samego efektu.
Sok z cytryny sprawia, że skorupka jajka staje się mocniejsza i bardziej elastyczna. Dzięki temu z jednej strony nie pęka w trakcie gotowania, a z drugiej – po jego zakończeniu łatwo pozwala się obrać – białko niemal samoistne oddziela się od niej.
Nie tylko dodatek do gotowania jajek, czyli inne triki na gotowanie jajek
Jeżeli chcemy jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupek jajek w trakcie gotowania powinniśmy pamiętać o wyjęciu ich z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. Dzięki temu nabiorą temperatury pokojowej i nie pękną w zetknięciu z gorącą wodą, do której je włożymy.
Poza tym możemy jeszcze przed włożeniem surowego jajka do wody delikatnie nakłuć igłą jego bardziej zaokrąglony czubek. Przekłujemy w ten sposób znajdujący się tam pęcherzyk powietrza. Przez powstałą dziurkę będzie mogło ujść ciśnienie, które narastać będzie w trakcie gotowania. Zapobiegnie to pęknięciu skorupki.