Czarnuszka siewna jest źródłem kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin A, E, F i z grupy B. Zawiera także minerały takie jak cynk, wapń, żelazo, selen, potas i sód. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym wspiera odporność i działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antyoksydacyjnie. Jej antyoksydacyjne działanie pomaga m.in. w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspiera procesy trawienne i korzystnie wpływa na metabolizm. Pozwala także łatwiej zrzucić zbędne kilogramy.
Na co pomaga czarnuszka?
Najważniejszym składnikiem pochodzącym z ziaren czarnuszki jest tymochinon. Jest to substancja, która po połączeniu się z komórkami i enzymami odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami. Czarnuszka ma zastosowanie w profilaktyce m.in. nowotworów, cukrzycy i osteoporozy. Dodatkowo ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi i regulujące ciśnienie. Można też stosować ją jako wsparcie w leczeniu wrzodów żołądka.
Stosowanie czarnuszki przyniesie korzyść podczas dolegliwości związanych z:
- astmą i alergiami
- nadciśnieniem
- kamieniami nerkowymi
- wrzodami żołądka
- cukrzycą
- zakażeniami grzybiczymi i pasożytniczymi
- chorobami skóry
- depresją
- osteoporozą
- problemami z trawieniem.
Czarnuszka na skuteczne odchudzanie
Korzystne może być także dodanie czarnuszki do diety odchudzającej. Jej właściwości przyspieszają metabolizm i mogą wspomagać spalanie tłuszczu, a jednocześnie zapewniają uczucie sytości. Czarnuszka pozwala zmniejszyć wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, a ponadto reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki jej działaniu nasz organizm reguluje swoją wrażliwość na insulinę i regeneruje trzustkę. Regularne spożywanie czarnuszki może wspomóc utratę wagi w zdrowy sposób.
Czarnuszka. Oczyszczenie organizmu z toksyn
Dzięki swoim właściwościom detoksykacyjnym, czarnuszka pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn, wspierając zdrowie jelit, wątroby i układu trawiennego. Jej działanie przeciwzapalne może również pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie.
Jak stosować czarnuszkę?
Czarnuszkę możemy spożywać na wiele sposobów. Warto wykorzystać ją jako dodatek do potraw w postaci całych nasion albo oleju. Bardzo dobrze będzie komponowała się z sałatkami, pieczywem, a także jako składnik dań mięsnych i warzywnych. Można również przygotować napar z czarnuszki poprzez zalanie ziaren gorącą wodą. Jeśli zdecydujemy się na spożywanie oleju z czarnuszki, to najlepiej spożywać 2-3 łyżeczki dziennie. Smak czarnuszki jest określany jako gorzkawy dlatego nie każdemu może przypaść do gustu.
Jeśli planujemy wprowadzić większe ilości czarnuszki do swojej diety powinniśmy to skonsultować z lekarzem. Dotyczy to szczególnie kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz pacjentów chorujących przewlekle.