Mandarynki, tak jak wszystkie cytrusy, zawierają dużo witaminy C, ale są też bogate w beta-karoten i bioflawonoidy. Mają niewiele kalorii. Smakują nam, bo są słodkie i soczyste. Jednak w mandarynkach cenny jest nie tylko miąższ, ale też biała skórka, która go otacza. To właśnie albedo, bo tak się nazywa ta cienka warstwa, kryje wiele witamin i składników odżywczych.

Reklama

Zawiera przede wszystkim pektyny, które wspomagają obniżanie poziomu cholesterolu oraz witamin, wpływających korzystnie na odporność organizmu. Dlatego zawsze korzystniej zjeść mandarynkę w całości niż wycisnąć z niej sok. Podpowiadamy, jak wybrać najlepsze na straganie.

Mandarynki - na to zwróć uwagę podczas kupowania

  • Wybieraj owoce luzem, nie te w siatkach. Wtedy łatwiej je skontrolować. Gdy mają świeże, zielone listki i łodygi, jest duża szansa, że będą słodsze.
  • Oceń ich kolor. Pomarańczowy odcień powinien być intensywny, nie blady. Gdy są na nich żółte czy zielonkawe plamy, lepiej je odłożyć. Dojrzała mandarynka ma cienką skórkę, która łatwo się obiera i lekko odstaje od miąższu. Unikajmy tych ze zbyt grubą skórą.
  • Ważny jest zapach. Dobre mandarynki pachną intensywnie. Owoce bez zapachu mogą być cierpkie. Więcej soku i słodyczy maja też cięższe owoce, te leciutkie są z pewnością wysuszone.
  • Im bardziej okrągły kształt, tym powinny być smaczniejsze. Unikaj tych spłaszczonych. Dobre mandarynki są miękkie, ale sprężyste, ani zbyt twarde, ani bardzo miękkie. Wszelkiego rodzaju obicia są niepożądane.
  • Mandarynki trzeba umyć przed jedzeniem. Na skórce może znajdować się wiele zanieczyszczeń, często również na ich powierzchni pozostają ślady środków grzybobójczych i zabezpieczających podczas transportu.
  • Gdzie je przechowywać? Przez kilka dni najlepiej im będzie na kuchennym parapecie. Jest tam z reguły trochę chłodniej, a mandarynki dłużej zachowają świeżość z daleka od źródeł ciepła i wilgoci.