Sól do ogórków małosolnych

Jakiej soli używać do ogórków małosolnych? Eksperci zdecydowanie polecają sól kamienną niejodowaną.

Reklama

Ile soli na litr wody do ogórków małosolnych?

Na ogórki małosolne najlepiej dodać 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Na 5 litrowy słoik powinny wystarczyć 2 litry wody i 2 łyżki stołowe soli.

Przepis na ogórki małosolne

Składniki na ogórki małosolne:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 10 cm korzenia chrzanu
  • 5 liści laurowych
  • 2 litry wody (wrząca, jeśli zależy nam na szybszym działaniu lub przegotowaną schłodzoną, jeśli możemy poczekać 2 dni na małosolne)
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • gałązki kopru
  • Ewentualnie liście chrzanu

Ogórki małosolne przygotowujemy zazwyczaj w dużym, szklanym słoju lub glinianym, ewentualnie porcelanowym naczyniu. Nie robimy ich w plastikowych pojemnikach. Najlepiej przygotować świeże, małe, chrupiące ogórki gruntowe. Można odciąć im końcówki, które są często gorzkie i mogą wpłynąć na smak ogórków małosolnych. Czosnku i chrzanu nie musimy obierać. Warto jednak czosnek zgnieść płaską częścią noża na desce do krojenia, a chrzan przekroić wzdłuż. Najlepiej aby gałązki kopru były żywe, zielone. Niektórzy dodają również ususzone, a także zielone liście chrzanu.

Jak zrobić ogórki małosolne?

  1. Przygotuj słój lub inne naczynie (powinno być dokładnie wymyte, np. wyparzone wrzątkiem)
  2. Umyj wszystkie składniki pod bieżącą wodą
  3. Umieść na dnie słoja część kopru, liście laurowe, połowę chrzanu, połowę czosnku
  4. Włóż połowę ogórków
  5. Ponownie wsadź koper, drugą połowę chrzanu i drugą połowę czosnku
  6. Ułóż kolejne ogórki
  7. Przykryj wszystko ostatnimi gałązkami kopru
  8. Wykonaj zalewę z 2 litrów wrzącej wody i 2 łyżek soli
  9. Zalej słój tak przygotowaną wodą, aby wszystkie ogórki znajdowały się pod wodą
  10. Nie przykrywaj słoja szczelnie
  11. Ogórki małosolne mogą być gotowe już za 1 dzień