Sól do ogórków małosolnych
Jakiej soli używać do ogórków małosolnych? Eksperci zdecydowanie polecają sól kamienną niejodowaną.
Ile soli na litr wody do ogórków małosolnych?
Na ogórki małosolne najlepiej dodać 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Na 5 litrowy słoik powinny wystarczyć 2 litry wody i 2 łyżki stołowe soli.
Przepis na ogórki małosolne
Składniki na ogórki małosolne:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 5 ząbków czosnku
- ok. 10 cm korzenia chrzanu
- 5 liści laurowych
- 2 litry wody (wrząca, jeśli zależy nam na szybszym działaniu lub przegotowaną schłodzoną, jeśli możemy poczekać 2 dni na małosolne)
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- gałązki kopru
- Ewentualnie liście chrzanu
Ogórki małosolne przygotowujemy zazwyczaj w dużym, szklanym słoju lub glinianym, ewentualnie porcelanowym naczyniu. Nie robimy ich w plastikowych pojemnikach. Najlepiej przygotować świeże, małe, chrupiące ogórki gruntowe. Można odciąć im końcówki, które są często gorzkie i mogą wpłynąć na smak ogórków małosolnych. Czosnku i chrzanu nie musimy obierać. Warto jednak czosnek zgnieść płaską częścią noża na desce do krojenia, a chrzan przekroić wzdłuż. Najlepiej aby gałązki kopru były żywe, zielone. Niektórzy dodają również ususzone, a także zielone liście chrzanu.
Jak zrobić ogórki małosolne?
- Przygotuj słój lub inne naczynie (powinno być dokładnie wymyte, np. wyparzone wrzątkiem)
- Umyj wszystkie składniki pod bieżącą wodą
- Umieść na dnie słoja część kopru, liście laurowe, połowę chrzanu, połowę czosnku
- Włóż połowę ogórków
- Ponownie wsadź koper, drugą połowę chrzanu i drugą połowę czosnku
- Ułóż kolejne ogórki
- Przykryj wszystko ostatnimi gałązkami kopru
- Wykonaj zalewę z 2 litrów wrzącej wody i 2 łyżek soli
- Zalej słój tak przygotowaną wodą, aby wszystkie ogórki znajdowały się pod wodą
- Nie przykrywaj słoja szczelnie
- Ogórki małosolne mogą być gotowe już za 1 dzień