Fasolka szparagowa ugotowana al dente i polana masłem ze złocistą tartą bułką to dla wielu osób idealny sposób na jej podanie. Warto też spróbować innych przepisów na fasolkę szparagową. Uroczyście otwieramy na nią sezon.

Fasolka szparagowa - smaczna i zdrowa

Fasolka szparagowa to niskokaloryczne warzywo o wysokiej wartości odżywczej. Jest źródłem błonnika, witamin - C, K, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego - oraz wielu składników mineralnych, m.in. potasu, magnezu oraz żelaza. Gdy włączymy fasolkę szparagową do swojego menu, pomoże nam obniżyć poziom cholesterolu, wyregulować ciśnienie krwi i wspomoże układ krążenia.

Reklama

Smaczny i tani obiad dla rodziny

Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Warto ją jeść właśnie teraz, gdy jest młoda, jędrna i soczysta. Pamiętajmy, żeby sprawdzić, czy nie ma włókien. Jeśli do fasolki szparagowej "na bogato" dodamy ziemniaki i surówkę, będziemy mieć pełnowartościowy obiad. Wszystkie składniki kupimy bez problemu w warzywniaku i sklepie spożywczym.

Reklama

Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - fasolka szparagowa "na bogato"

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g dobrej wędzonej kiełbasy
  • 100 g chudego boczku
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Fasolę szparagową myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Pomidory polewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią kiełbasę i boczek. Podsmażamy. Potem na patelnię dorzucamy cebulę i czosnek. Jeśli jest na patelni za mało tłuszczy, dodajemy trochę oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekane pomidory. Smażymy dalej, aż składniki się połączą. Doprawiamy papryka i solą. Odcedzamy fasolkę. Do garnka wrzucamy fasolkę i zawartość patelni. Dusimy przez ok. 5 minut. Jeśli sosu jest mało, możemy dolać odrobinę wody. Fasolka szparagowa "na bogato" gotowa. Podajemy ją z ziemniakami z wody i surówką. Smacznego!