Kiedy zaczyna się sezon na kurki?
Sezon na kurki w Polsce trwa zazwyczaj od czerwca do października, a w niektórych regionach nawet do listopada. Można już więc ogłosić, że sezon kurkowy jest otwarty. Z tych pysznych grzybów można przygotować wiele dań. Na czwartek polecamy zupę kurkową z wkładką.
Czy kurki są zdrowe?
Wiele osób uważa, że to najsmaczniejsze grzyby. Robi się z nich zupy i sosy, dodaje do sałatek i do jajecznicy. Kurki są nie tylko pyszne, są też bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, witaminy B i minerały.
Smaczny i tani obiad dla rodziny
Zupa kurkowa z wkładką, czyli z pulpecikami, to wspaniałe danie jednogarnkowe. Jest aromatyczna i pożywna. Składniki kupimy z łatwością w sklepie, kurki już się pojawiają. Do zupy możemy podać np. sałatkę grecką i będziemy mieć też odpowiednią ilość świeżych warzyw. Podpowiedź - jeśli nie ma kurek, możemy tę pyszną zupę z powodzeniem przygotować z pieczarek.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - zupa kurkowa z wkładką
Składniki
- 300 g kurek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła - najlepsze będzie klarowane
- kilka ziemniaków
- 300 g mielonego mięsa - może być to np. mielone z indyka, ważne, żeby nie było tłuste
- sól, pieprz
- 100 ml śmietany do zup
- 1 jajko
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego - może być z kostki
Przygotowanie
Kurki dokładnie czyścimy. Większe możemy pokroić. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę siekamy. Obieramy ziemniaki, kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy kurki, potem dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia. Do garnka z bulionem przekładamy zawartość patelni i dodajemy marchewkę i ziemniaki. Z mięsa i jajek robimy gładką masę, przyprawiamy i formujemy małe pulpeciki. Gdy ziemniak zmiękną, dodajemy do zupy pulpeciki .Gotujemy jeszcze 10 minut. Potem dodajemy do zupy śmietanę. Przed podaniem zupę możemy posypać koperkiem. Smacznego! Zupa kurkowa z wkładką gotowa.