Wiosna to czas ciast. Na bazarkach i w sklepach powoli pojawiają się już owoce i warzywa sezonowe. Jednym z nich jest rabarbar. Lekko kwaśny, ale też soczysty, idealnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach.
Kruchotka z rabarbarem i kruszonką. Smaczne i proste ciasto
Rabarbar idealnie sprawdza się w ciastach drożdżowych, ale w połączeniu z ciastem kruchym jest jeszcze lepszy. W tym przepisie na kruchotkę z rabarbarem i kruszonką bez problemu można użyć klasycznej mąki pszennej, ale można ją również w ilości 50 g zastąpić mąką pełnoziarnistą lub ryżową lub krupczatką.
Jak zrobić kruchotkę z rabarbarem i kruszonką? Oto przepis na to rewelacyjne i pyszne ciasto.
Kruchotka z rabarbarem i kruszonką - składniki
- 300 g mąki pszennej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 200 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 5 łyżek dżemu truskawkowego
- cukier puder
Kruchotka z rabarbarem i kruszonką - przygotowanie
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami na drobną kruszonkę, lub miksować składnki mieszadłem miksera planetarnego. Odłożyć połowę powstałej kruszonki do lodówki.
Do reszty dodać żółtko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżeczki zimnej wody aby składniki się połączyły. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na 1/2 cm plasterki. Wymieszać z mąką (skrobią) ziemniaczaną a następnie z dżemem i wyłoży na podpieczony spód.
Posypać kruszonką z lodówki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub nieco dłużej na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kruchotka z rabarbarem i kruszonką - wskazówki
* np. tortowej lub uniwersalnej (50 g z tej ilości można zastąpić mąką pełnoziarnistą lub ryżową lub krupczatką)