Zima to czas, gdy chętniej zjadamy coś ciepłego i sycącego. Takim daniem, które nie tylko rozgrzeje, ale będzie smakować każdemu, nawet największemu niejadkowi są te kotlety mielone z ryżem i serem żółtym.
Kotlety z ryżem i żółtym serem
To połączenie jest smaczne i pożywne. Jak je zrobić? Oto przepis na kotlety mielone z ryżem i żółtym serem.
Przepis
Składniki:
- około 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 8 plastrów sera żółtego gouda
- jajko
- bułka tarta
sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Uformować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego umieścić ser żółty zrolowany w kształcie palucha. Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu do zarumienienia. Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.