Zima to czas, gdy chętniej zjadamy coś ciepłego i sycącego. Takim daniem, które nie tylko rozgrzeje, ale będzie smakować każdemu, nawet największemu niejadkowi są te kotlety mielone z ryżem i serem żółtym.

Reklama

Kotlety z ryżem i żółtym serem

To połączenie jest smaczne i pożywne. Jak je zrobić? Oto przepis na kotlety mielone z ryżem i żółtym serem.

Przepis

Składniki:

- około 1/2 kg piersi z kurczaka

- 1 szklanka ugotowanego ryżu

- 8 plastrów sera żółtego gouda

- jajko

- bułka tarta

sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Uformować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego umieścić ser żółty zrolowany w kształcie palucha. Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu do zarumienienia. Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.