Śledzie czy to pod pierzynką, w śmietanie czy w sobie pomidorowym mają swoich wielkich fanów albo przeciwników. Jeśli należycie do tej pierwszej grupy z pewnością dacie się skusić na wypróbowanie tego przepisu.
Śledzie idealne na wigilijny stół. Smak podkręcą te dwa dodatki
W tej wersji ich smak podkręcą suszone pomidory oraz orzechy. Ten przepis na śledzie jest bardzo łatwy i niezbyt czasochłonny. Zanim je zaserwujemy dobrze jest je przez kilka godzin potrzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu, by się "przegryzły".
Jak je przyrządzić? Oto przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi od Kwestii Smaku.
Przepis
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4 gotowe filety śledziowe (wymoczone i wypłukane lub gotowe w oleju)
- olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, pokrojone orzechy (można je wcześniej lekko zrumienić na patelni) i dokładnie wymieszać.
Filety śledziowe pokroić na kawałki, włożyć do miski i wymieszać ze wszystkimi składnikami, dolać oleju lnianego lub rzepakowego. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce, np. w słoiku.