Te wytrawne muffinki to doskonała alternatywa dla kanapek. Można je zabrać do szkoły albo pracy. Są dobre do zjedzenia na ciepło i na zimno. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzebujemy do ich przygotowania tak naprawdę żadnego sprzętu.
Muffinki wytrawne z szynką i serem. Szybkie i proste
Przepis na wytrawne muffinki z szynką i serem ma jeszcze jedną zaletę. Jest na tyle "elastyczny", że można do nich oprócz wymienionych składników dodać również inne, które lubimy. Mogą to być warzywa, oliwki, przyprawy a nawet orzechy czy też ulubione gatunki sera. Wszystko zależy od tego, co lubimy my i nasi domownicy.
Ciasto na te wytrawne muffinki z szynką i serem jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki mokre z suchymi i połączyć z serem oraz szynką. Muffinki będą wilgotne i bardzo aromatyczne.
Jak je zrobić? Oto przepis na muffinki z serem i szynką.
Przepis
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, tymianek
Dodatki:
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 150 g szynki w kawałku
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, tymianek. W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka, olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy. Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w paseczki szynkę oraz inne dodatki. Mieszamy.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości (wcześniej wysmarowanych olejem lub masłem). Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.