Marnowaniu jedzenia mówimy "nie". Resztki wędlin, kiełbasy, szynki i pieczonych mięs można w pyszny sposób zagospodarować. Jeśli wydaje nam się, że jest ich niewiele, możemy je zamrozić, by potem wykorzystać. Podajemy przepis na bigos w duchu "zero waste".
Bigos staropolski i kapusta?
W staropolskiej kuchni bigosem nazywano danie mięsne, bez kapusty. Dopiero z biegiem czas, gdy potrawa ta się rozpowszechniła, zaczęto dodawać do niej kapustę - dzięki temu jedzenia było więcej.
Przepis na szybki bigos
250 g kapusty kiszonej
pół małej białej kapusty
duża cebula
250 g pieczarek
mała puszka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, cząber, tymianek, majeranek, kminek, liść laurowy, ziele angielskie.
250 g mięsa - wędliny, kiełbasy, itp.
Przygotowanie
Kroimy na mandolinie białą kapustę, przekładamy do garnka i gotujemy w ½ szklanki wody. Gdy będzie miękka, dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. rzucamy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy 15 min. razem. Na patelni podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, gdy się zezłoci dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy, aż pieczarki się podrumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę wędliny i mięso. Dusimy całość na patelni przez 15 min. Potem łączymy zawartość patelni z kapustą, dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku. Gotowe. Można podawać z chlebem lub ziemniakami.