Sałatki warstwowe to od kilku dobrych lat królowe imprez. Wśród nich najpopularniejsza jest gyros oraz szuba, którą zazwyczaj podaje się na tzw. "śledzikach" czyli imprezach przed Bożym Narodzeniem.
Przed nami czas sylwestrowych oraz karnawałowych imprez. Wiele osób spędzi je na domówkach i prywatkach ze znajomymi. Warto, więc zaskoczyć czymś gości albo przynieść sałatkę, która jest równie smaczna, jeśli nie lepsza od tych wyżej wymienionych.
Sałatka Drwala. Hit taki jak gyros
Coraz częściej pojawia się na stołach i powoli staje się kolejnym hitem. Jej plusem jest to, że jest sycącą a dodany do niej sos w łatwy sposób łączy całą kompozycję. Jego tajemnicą jest dodanie odrobiny soku z ogórków.
Sałatka Drwala łączy w sobie mięso, chrupiące warzywa i jest to połączenie smakowo idealne. Większość jej składników można przygotować wcześniej. To pomaga skrócić czas jej przygotowania.
Jak przygotować sałatkę Drwala? Oto przepis.
Przepis
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
- sałata lodowa
- 3 ogórki konserwowe
- 15 dkg sera żółtego
- 1 opakowanie wędzonego boczku w plastrach
- grzanki np czosnkoweSos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 1 czubata łyżka musztardy
- opcjonalnie czosnek
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Warstwy sałatki:
sałata lodowa
połowa sosu: jogurt grecki+majonez+ketchup+musztarda
cebula
podsmażony filet z kurczaka
ogórek konserwowy
ser żółty starty na tarce
2 część majonezu
grzanki czosnkowe
wędzony boczek podsmażony i pokrojony w kawałki
cebulka