Tarta to danie, które można robić przez cały rok. W zależności od pory roku możemy zmieniać jej składniki. Zimą, a zwłaszcza w grudniu, idealnie sprawdzą się w niej ziemniaki. Pyszne, pożywne z dodatkiem boczku i ciągnącego się cheddara, który nada tarcie wyrazisty smak.
Tarta ziemniaczana od Ewy Wachowicz. Ta przyprawa doda jej aromatu
Smak tego dania podkreśli dodatek przyprawy, jaką jest gałka muszkatołowa. Tartę tę można podać z surówką, dipem śmietanowym albo sałatą z sosem winegret. Jak ją zrobić? Oto przepis na tartę ziemniaczaną od Ewy Wachowicz.
Przepis
Składniki:
- 10 - niedużych ziemniaków
- masło do wysmarowania foremki
- kawałek boczku wędzonego
- 1 - cebula
- 2 ząbki - czosnku
- sól
- 2 szklanki - śmietany 36%
- 4 - żółtka
- ser cheddar
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić. Przełożyć do formy na tartę wysmarowaną masłem. Rozgnieść dociskając dnem garnka o średnicy mniejszej niż foremka – w ten sposób, żeby powstał spód do tarty.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. Pod koniec dorzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Przełożyć na ziemniaki.
Do śmietany wybić żółtka. Dobrze wymieszać miotełką. Zetrzeć ser – na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przelać na boczek z cebulą.
Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.