Wyjątkowo smaczna pasta do kanapek

Kanapki to nadal często nieodłączny element polskich śniadań i kolacji. Choć można je przygotować na mnóstwo różnych sposobów, jest jeden wyjątkowy przepis.Jego podstawą jest pasta. Ta gęsta pastado smarowania pieczywa łączy ze sobą kremową konsystencję i intensywny smak. A co najważniejsze – jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Pasty do chleba to doskonały przepis na zdrową i smaczną przekąskę. To świetny dodatek nie tylko do pieczywa, ale także jako dip np.: do chrupiących przekąsek, placuszków czy upieczonych warzyw.

Choć na rynku znaleźć można mnóstwo przepisów na różnego rodzaju pasty kanapkowe – takie, jak np.: klasyczna pasta jajeczna, pasty rybne czy warzywne – to ten przepis jest wyjątkowy. Ta propozycja pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów wyróżnia się na tle innych.

Reklama

Nasiona słonecznika, bogate w składniki odżywcze, w połączeniu z suszonymi pomidorami tworzą niepowtarzalny smak, który doskonale sprawdzi się na chrupiącym, świeżym pieczywie. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają czegoś nowego i zdrowego na kanapki.

Reklama

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów: składniki i przygotowanie

Jak przygotować pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów? Jak podaje portal Haps.pl, do jej przyrządzenia potrzebować będziemy następujących produktów.

Składniki pasty:

  • 1 szklanka nasionsłonecznika
  • 3-4 suszonepomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z suszonychpomidorów
  • Sól, pieprz, ziołaprowansalskie - do smaku

Sposób przygotowania:

  • Nasionasłonecznika zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny, aby napęczniały. Potem gotuj je aż staną się miękkie. Odcedź i przełóż do miski;
  • Dodaj suszonepomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Zmiksuj wszystko na gładką masę przy pomocy blendera;
  • Dopraw do smaku: solą, pieprzem, ziołamiprowansalskimi i olejemzsuszonychpomidorów;
  • Odstaw na kilka dni do lodówki. Bowiem pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki dobrze się przegryzą;
  • Do pasty można także dodać posiekaną natkępietruszki, kolendrę, świeżą bazylię, a także kilka kaparów lub zielonycholiwek.