Smaki rodem z Hiszpanii: wyjątkowy przepis na makaron

Makaronto jedno z tych dań, które jest proste w przygotowaniu i uniwersalne.Makaron do składnik wielu potraw i zup. Można go podawać przyrządzonego na różne sposoby. Świetnie smakuje jako dodatek do zup, a także podawany na słodko, z mięsem czy serem.

Choć na co dzień sięgamy po różne, tradycyjne wersje tagliatelle, penne czy spaghetti, warto czasem spróbowaćczegośnowego. Poniższy przepis inspirowany jest smakami słonecznej Hiszpanii – to receptura na makaron z krewetkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i białym winem. To wyjątkowe połączenie, które z pewnością sprawi, że choć na chwilę poczujesz się jak w hiszpańskiej restauracji.

Reklama

Krewetki to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza. Gdy połączy się je z delikatnym szpinakiem, intensywnymi suszonymi pomidorami i nutą wytrawnego wina, otrzymamy danie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Hiszpania słynie nie tylko z corridy i flamenco, ale także z wyśmienitych win, które potrafią wydobyć i podkreślić smak każdego dania. W tym przepisie wino odgrywa kluczową rolę. Makaron wchłania jego wytrawny smak, dodając wyjątkowego smaku także pozostałym składnikom.

Przygotowanie makaronu z krewetkami: prosty przepis na wyjątkowy obiad

Reklama

Składniki. Jak podaje portal Haps.pl, do przygotowania tego hiszpańskiego dania potrzebne są następujące składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu (najlepiej spaghetti)
  • 300-400 g krewetek
  • duża garść szpinaku (najlepiej świeżego)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka sztuk suszonych pomidorów (najlepiej 4-5 sztuk)
  • 1 łyżka masła
  • Pół szklanki białegowytrawnegowina
  • Pieprz i sól (do smaku).

Przygotowanie. Makaronzkrewetkamiiwinem przygotujemy w następujący sposób.

  • Gotowanie makaronu: Zaczyna się od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Po ugotowaniu odlewamy 1 szklankę wody spod makaronu – będzie ona wykorzystana później.
  • Smażenie krewetek: W międzyczasie rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, a następnie dodajemy krewetki (rozmrożone i obrane z pancerzy). Gdy owocemorza zaczną zmieniać kolor, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory. Dorzucamy także szpinak oraz doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  • Dodanie kolejnych składników: Na patelnię dokładamy ugotowany makaron oraz dolewamy wino. Smażymy całość przez około 5 minut, aby alkohol odparował, a następnie wlewamy wodę spod makaronu, którą wcześniej odlaliśmy. Danie dusimy przez chwilę na zmniejszonym ogniu. Kiedy alkohol całkowicie odparuje, można dodać odrobinęstartego, dojrzewającegosera. Mieszamy wszystko. Danie jest gotowe do podania natychmiast. Możemy je udekorować kolendrą lub natkąpietruszki.