Cytrynowiec siostry Anastazji to ciasto kultowe. Poza tym, że jest proste w wykonaniu, do zrobienia go z powodzeniem można wykorzystać borówki. Sezon na te zdrowe i smaczne owoce trwa w najlepsze.

Oto przepis na cytrynowiec z borówkami siostry Anastazji.

Przepis

Reklama

Składniki:

  • 6 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru/erytrolu/ksylitolu
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 cytryny
  • szklanka cukru/erytrolu/ksylitolu
  • woda 2,5 szklanki
  • kostka masła
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • cukier do smaku
  • borówki 250 gram
  • 1/4 tabliczki tartej czekolady

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.

Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą do 2 1/2 szklanki .Dodajemy cukier/ksylitol/erytrol i zagotowujemy. W ½ szklanki wody dokładnie roztrzepujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i żółtka. Wlewamy na gotującą się wodę cytrynową z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy na biszkopt.

Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru do smaku. Wykładamy na cytrynowy krem i ozdabiany sezonową borówką, która świetnie łączy się ze śmietanką. Ozdabiamy startą czekoladą.