Cytrynowiec siostry Anastazji to ciasto kultowe. Poza tym, że jest proste w wykonaniu, do zrobienia go z powodzeniem można wykorzystać borówki. Sezon na te zdrowe i smaczne owoce trwa w najlepsze.
Oto przepis na cytrynowiec z borówkami siostry Anastazji.
Przepis
Składniki:
- 6 jaj
- szklanka mąki
- szklanka cukru/erytrolu/ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 cytryny
- szklanka cukru/erytrolu/ksylitolu
- woda 2,5 szklanki
- kostka masła
- 500 ml śmietanki kremówki
- cukier do smaku
- borówki 250 gram
- 1/4 tabliczki tartej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą do 2 1/2 szklanki .Dodajemy cukier/ksylitol/erytrol i zagotowujemy. W ½ szklanki wody dokładnie roztrzepujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i żółtka. Wlewamy na gotującą się wodę cytrynową z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gładką masę. Wykładamy na biszkopt.
Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru do smaku. Wykładamy na cytrynowy krem i ozdabiany sezonową borówką, która świetnie łączy się ze śmietanką. Ozdabiamy startą czekoladą.