W tym przepisie siostry Anastazji na Owocowy Raj króluje nie jeden rodzaj owoców, ale aż trzy. Oprócz malin ta słynna kucharka proponuje dodać też jagody i porzeczki. Kwaskowatość tych owoców zostaje przełamana masą śmietankową.
To idealny deser na letnie dni, po grillu, czy obiedzie w ogrodzie. Poniżej prezentujemy przepis na Owocowy Raj siostry Anastazji.
Przepis
Ciasto nr 1
Upiec biszkopt jasny z 6 jaj i przekroić na 2 części.
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min.
Ciasto nr 2
Składniki:
30 dag mąki
5 dag margaryny
2 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki amoniaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem, połączyć z roztopioną margaryną, dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Upiec 2 placki w temp. 160 st. C przez ok. 35 min.
Masa śmietankowa
Składniki:
1 1/4 l śmietany 36%
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki mleka
1/2 l malin (świeżych lub mrożonych)
1/2 l jagód (świeżych lub mrożonych)
1/2 l czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej czerwone porzeczki. Czwartą część pozostawić bez dodatków.
Złożenie ciasta
Dodatek:
kakao do posypania
Biszkopt – masa śmietankowa z malinami – ciasto II – masa śmietankowa z jagodami – biszkopt – masa śmietankowa z porzeczkami – ciasto II – masa śmietankowa bez dodatków – wierzch posypać kakao.