Kruche ciasto i owoce to połączenie, za którym przepada prawie każdy. Słodki smak ciasta przełamany jest kwaskowatymi owocami jak borówki, czy wiśnie. Gdy rozpocznie się sezon na śliwki, jego smak będzie kojarzył się z końcówką lata i zbliżającą się jesienią.
Jak je zrobić? Oto przepis na placek kruchy nie tylko z borówkami od siostry Anastazji.
Przepis
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
1 szklanka cukru kryształu,
dowolne owoce, np. wiśnie, borówki, śliwki
sól
Sposób przygotowania:
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i przez chwilę schłodzić w lodówce.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Rozprowadzić na owocach.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przykryć wierzch.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku, pod koniec pieczenia – zwiększyć temperaturę.
Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do wystygnięcia.