Nuggetsy z kalafiora to smażone lub pieczone jego różyczki. Podać je można z jogurtem i granatem. To pyszna letnia przekąska. Idealna na lunch, czy lekką kolację w upalne dni. Jak ją zrobić?

Przepis

Składniki:

Reklama
  • 1/2 kalafiora
  • 1/4 granatu
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • oliwa extra vergine
  • 1,5 łyżki przyprawy kebab - gyros lub garam masala lub lub mieszanka własnych przypraw: słodkiej i ostrej papryki, kuminu, kurkumy, płatków chili, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz
  • kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę w większym garnku i posolić ją. Kalafiora podzielić na średniej wielkości różyczki. Wrzucić do wrzątku i gotować al dente, przez ok. 6 - 7 minut, odcedzić. W międzyczasie wyłuskać ziarna z granatu: najpierw odciąć nożem wierzch i dół, następnie naciąć nożem pionowo dzwonka, odłamywać je i wykruszać owoce.

Na talerz wysypać przyprawy i obtoczyć w nich ugotowanego kalafiora, następnie skropić 1 łyżką oliwy extra i wymieszać. Doprawić zmielonym pieprzem i solą. Rozgrzać patelnię, dodać trochę oliwy i krótko obsmażyć kalafiora z każdej strony. Można też użyć patelni grillowej, air fryera lub grilla w piekarniku. Wyłożyć jogurt - rozsmarować po 3 łyżki na talerzu. Dodać kalafiora, posypać granatem oraz kolendrą lub natką.