To ciasto jest hitem sieci. 3 bit z truskawkami robi się bardzo prosto i szybko. Nie trzeba go piec, wystarczy po przygotowaniu włożyć do lodówki i schłodzić. Smak słodkich warstw przełamany truskawkami podbije podniebienie niejednego amatora ciast z tymi sezonowymi owocami. Poniżej podajemy przepis.

Reklama

Przepis

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 ml śmietany 36%
  • mały serek mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 mleczna czekolady
  • 300 g pokrojonych truskawek

Przygotowanie:

Budynie wymieszać z cukrem i 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące mleko wlać budyń i gotować cały czas mieszając, wrzucić masło dokładnie wymieszać i odstawić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć dżem z czarnej porzeczki.

Na dżem wyłożyć budyń i następną warstwę herbatników. Śmietanę ubić z cukrem, serkiem mascarpone i wyłożyć na herbatniki. Na bitą śmietanę powkładać pokrojone truskawki i posypać sprężynkami ze startej czekolady. Ciasto włożyć na noc do lodówki (najlepiej smakuje na drugi dzień).