Składniki
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 40 dag truskawek
- 1 duża łyżka kisielu
- cukier puder
- szczypta soli
Przygotowanie
Truskawki oprószamy dużą łyżką kisielu. Do jajek dodajemy cukier i szczyptę soli oraz ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy mleko, dodajemy proszek i majonez, po czym dokładnie mieszamy. Ciasto łączymy z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy do formy wyłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy, po czym wykładamy na nią truskawki.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Smacznego!