Składniki

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 40 dag truskawek
  • 1 duża łyżka kisielu
  • cukier puder
  • szczypta soli

Przygotowanie

Reklama

Truskawki oprószamy dużą łyżką kisielu. Do jajek dodajemy cukier i szczyptę soli oraz ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dolewamy mleko, dodajemy proszek i majonez, po czym dokładnie mieszamy. Ciasto łączymy z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy do formy wyłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy, po czym wykładamy na nią truskawki.

Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu