Składniki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 dag truskawek
- 200 ml śmietany 30%
- 2 galaretki
- 3 łyżki cukru pudru
- starta czekolada
Przygotowanie
Truskawki drobno kroimy, a jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dolewamy do niej olej i mleko, dodajemy proszek oraz mąkę porcjami, cały czas ucierając.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i rozkładamy na niej truskawki. Tak przygotowane ciasto wędruje do piekarnika na 30-40 minut.
Przechodzimy do przygotowania pianki. Galaretki (truskawkowe albo dobrane według ulubione smaku) rozpuszczamy w 250 ml wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dolewamy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Warto odczekać kilka minut, aż pianka stężeje.
Wykładamy piankę na ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!