Składniki

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag truskawek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • starta czekolada

Przygotowanie

Reklama

Truskawki drobno kroimy, a jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dolewamy do niej olej i mleko, dodajemy proszek oraz mąkę porcjami, cały czas ucierając.

Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i rozkładamy na niej truskawki. Tak przygotowane ciasto wędruje do piekarnika na 30-40 minut.

Przechodzimy do przygotowania pianki. Galaretki (truskawkowe albo dobrane według ulubione smaku) rozpuszczamy w 250 ml wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dolewamy galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Warto odczekać kilka minut, aż pianka stężeje.

Wykładamy piankę na ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu