W polskiej kuchni tradycyjnie zabielamy zupy śmietaną. Można ją z powodzeniem zastąpić mleku kokosowym. To ulubiony dodatek wegan. Nadaje on też zupom orientalnego posmaku. Zwłaszcza tym z pikanymi przyprawami. Podpowiadamy, jak go używać.

Reklama

Znane warzywa i orientalny dodatek

Zupy tajskie nie mogą obejść się bez mleczka kokosowego. Do tego składnika w orientalnych daniach jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak ten słodkawy, kokosowy smak dobrze łączy się też z dobrze znanymi warzywami, jak marchewka, buraki czy pomidory. Kiedy chcesz podkreślić rodzimy przepis orientalnym dodatkiem, trzeba dobrze wybrać mleko.

Reklama

Jakie mleko kokosowe wybrać?

Mleko kokosowe powstaje przez zmieszanie miąższu kokosa z wodą. W sklepach znajdziesz różne jego rodzaje. Podczas zakupów trzeba zwracać uwagę na zawartość tłuszczu i ekstraktu z kokosa oraz gęstość. Do zup sprawdzi się takie o niższej zawartości tłuszczu (5-7%). Skład mleka im krótszy, tym jest lepszy. Nie powinno być w nim ani substancji przedłużających trwałość, ani słodzących. Za to może być wzbogacone o wapń i witaminy. Mleko kokosowe, podobnie jak śmietanę, zawsze dodaje się pod koniec gotowania.

Rozgrzewająca marchewkowa

Reklama

Składniki:

trzy średnie marchewki

1/2 szklanki mleczka kokosowego

cebula

połowa papryczki chili

kawałek imbiru (2 cm)

łyżeczka oleju kokosowego

curry, sól, pieprz do smaku

kolendra do podania

Sposób przygotowania:

Umyj, obierz i pokrój marchewki na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Imbir zetrzyj na drobnej tarce, a chilli drobno posiekaj, wcześniej wyjmij nasionka. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, po chwili dodaj chilli, imbir i curry. Potem wrzuć marchewki, zalej wodą do 3/4 wysokości garnka i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 min. Po ugotowaniu marchewki do miękkości, zblenduj je na gładką masę. Jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńcz ją wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj lub zblenduj ponownie. Podawaj z drobno posiekaną kolendrą.

Buraczana na mroźny dzień

Składniki:

3 duże buraki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki

1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

5 szklanek bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku, posiekane

cebula, posiekana w kostkę

łyżeczka posiekanego imbiru

łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

połowa limonki

Sposób przygotowania:

Oliwę rozgrzej w garnku. Podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę, czosnek i imbir. Dodaj pokrojone buraki i cztery szklanki bulionu. Gotuj aż warzywa zmiękną. Potem zblenduj zupę na gładki krem, dodaj pozostały bulion, Do kremy dodaj mleczko kokosowe, przypraw solą i pieprzem. Podawaj zupę skropioną sokiem z limonki.

Pomidorowa zimowa

Składniki:

800 g przecieru pomidorowego / passaty

puszka mleczka kokosowego

po 1 sztuce: pietruszka, marchewka, por, cebula

oliwa do podsmażania

kawałek imbiru

sól, pieprz, nasiona kolendry, kurkuma do smaku

ryż i natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę, obrany imbir oraz pora. Gdy warzywa się zeszklą, dodaj drobno posiekane: marchewkę, pietruszkę i selera (można je też zetrzeć na tarce). Podsmaż 2-3 minuty często mieszając. Zalej małą ilością wody, tak by warzywa były przykryte i gotuj je do miękkości. Następnie dodaj przecier pomidorowy, a na koniec mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z ryżem i natką pietruszki.