Mak na wigilijnym stole ma znaczenie symboliczne. Od setek lat wierzono, że jego ziarenka mają przynieść pomyślność i dostatek na cały przyszły rok. W dodatku są bardzo zdrowe, bo zawierają komplet witamin: A,D, E, C. Mają też dużo wapnia, ale też żelazo, mangan, miedź, fosfor, magnez i cynk. Wraz z nimi dostarczamy organizmowi dawką błonnika. Czy to nie wystarczające powody, by w grudniu postawić na wypieki z makowym akcentem? A ciasto z cytrusową nutą i makiem sprawdzi się jako deser nawet po cięższych, świątecznych daniach. Ma orzeźwiający, świeży posmak.

Reklama

Skórka i sok

Cytrynowe ciasto z makiem uda się nawet kompletnym debiutantom. Do tego wypieku mak nie wymaga żadnego przygotowania. Jego słodkawy smak świetnie harmonizuje z lekko kwaskowatymi cytrynami. Do tego wypieku warto użyć zarówno soku, jaki i skórki otartej z cytryn. Wybierz owoce najlepszej jakości. Pamiętaj, by zanim zabierzesz się za ścieranie skórki, dokładnie je wyszorować i sparzyć. To ważne, by oczyścić ją z wszystkich zanieczyszczeń.

Reklama

Świeży akcent na koniec

Jeśli lubisz świeży cytrynowy posmak, może być go w tym cieście jeszcze więcej. Wystarczy, że ozdobisz wypiek cytrynowym lukrem. Smak tego ciasta też świetnie uzupełni bardziej intensywny w smaku krem, czyli lemon curd. Wywodzi się on z Anglii. Jego skład bazuje na skórce i soku z cytryny, maśle i jajkach. Przygotowanie go nie jest skomplikowane. Można zrobić to z wyprzedzeniem, bo nadaje się do przechowywania w lodówce aż do dwóch tygodni. W sklepach kupisz też gotowe kremy lemon curd.

Cytrynowe ciasto z makiem

Reklama

300g mąki

3 łyżki maku

1,5łyżeczkiproszku do pieczenia

0,5łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta łyżeczkisoli

200g cukru

skórka starta z dwóch cytryn

150g masła

3 jajka

120mljogurtu greckiego lub śmietany

120ml mleka

3 łyżkisoku wyciśniętego z cytryny

W misce zmieszaj mąkę, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól. Cukier utrzyj krótko ze startą skórką z cytryn, dodaj masło i zmiksuj. Jogurt zmieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Do masy maślanej dodawaj pojedynczo jajka na zmianę z mieszaniną mąki. Potem dodaj pozostałą mąkę oraz mieszaninę jogurtu z mlekiem. Szybko wymieszaj.

Przełóż ciasto do keksówki. Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez ok. 50 minut

Przepis na krem cytrynowy lemon curd

2 średnie cytryny, sok i skórka z nich otarta

2 jaja całe

2 żółtka

łyżka mąki ziemniaczanej

180 g drobnego cukru

80 g masła

Za pomocą rózgi kuchennej roztrzep jajka, żółtka, cukier. Cały czas podgrzewając na małym ogniu dodaj sok, masło i mąkę. Gdy krem zgęstnieje, jest gotowy. Dodaj wtedy skórkę z cytryny, wymieszaj. Krem wykorzystaj do dekoracji ciasta.