Sernik to jedno z ulubionych ciast, a te małe czerwone owoce są coraz popularniejsze na świątecznym stole. Takie połączenie wydaje się dość naturalne, a jednak jeszcze rzadko spotykane.

Chodzi o sernik z żurawiną. To ciasto świetnie komponuje się ze świeżymi owocami. Latem często przygotowujemy je z truskawkami, jagodami czy wiśniami. Kwaskowaty smak sera i słodkie owoce to sprawdzony duet. Teraz więc czas na żurawinę.

Bez dokładki takiego sernika się nie obejdzie! / Materiały prasowe
Reklama
Reklama

Co się kryje w żurawinie?

Żurawina to przede wszystkim świetne źródło witaminy C. Pomaga przy przeziębieniach, infekcjach pęcherza, jest pomocna przy trawieniu. Ta ostatnia cecha jest pewnie jednym z powodów, który sprawił, że w niektórych domach przetrwała tradycja podawania kisielu żurawinowegona koniec kolacji wigilijnej.

Ten deser jest nie tylko pyszny, ale szybko odciąża przeciążoną wątrobę, co po zjedzeniu zwłaszcza tłustych i smażonych świątecznych potraw ma duże znaczenie. Słodko-cierpki smak żurawiny doskonale komponuje się też z serem. Sernik z tymi owocami nie tylko będzie wyglądał uroczo na stole, ale będzie kremowy i puszysty.

Przepis na sernik z żurawiną

Składniki:

Warstwa owocowa:
szklanka świeżej żurawiny
1,5 szklanki cukru
szklanka wody

Spód:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
20 g drobnego cukru
opakowanie cukru waniliowego

Masa serowa:
450 g twarogu Mój Ulubiony
250 g mascarpone
4 jajka
200 g białej czekolady
budyń waniliowy

Polewa:
50 g białej czekolady
50 ml śmietanki Moja Ulubiona 30%




















Przygotowanie:

Reklama

Wodę ze szklanką cukru gotuj kilka minut, aby dokładnie się rozpuścił. Wystudź. Umytą i oczyszczoną żurawinę pozostaw na kilka godzin w przygotowanym syropie (najlepiej na całą noc). Po tym czasie odcedź owoce i pozostaw, aby chwilę obeschły. Obtocz w cukrze i wyłóż do przeschnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Składniki na spód połącz ze sobą i szybko wyrób ciasto. Wyłóż nim tortownicę, palcami albo dnem szklanki uformuj gładką powierzchnię dna ciasta i boków. Włóż blaszkę do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do delikatnego wystudzenia. Białka oddziel od żółtek. W drugiej misce zmiksuj: twaróg, mascarpone, żółtka i budyń. Powoli dolewaj czekoladę. Białka ubij na pianę, wmieszaj delikatnie do masy serowej. Wylej ją na przygotowany spód i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Sernik piecz godzinę, a następnie 15 minut zmniejszając temperaturę do 120 stopni. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik na kilka minut. Wystudź go w uchylonym piekarniku. Włóż na kilka godzin do lodówki.

Czekoladę rozpuść w śmietance. Udekoruj wierzch sernika żurawiną.

Wykorzystaj sezon na żurawinę! / Materiały prasowe