Już umawiasz się ze znajomymi na przedświąteczne spotkania? Te śledzie sprawdzą się idealnie jako jedno z głównych dań, czy przystawka.
Śledzie korzenne, bo o nich mowa, dobrze jest przygotować kilka dni wcześniej. Potrzebują leżakowania w lodówce, by przeszły aromatami wszystkich przypraw. Najlepiej jest podać je na małych kromkach ciemnego pieczywa. Dzięki przyprawom korzennym mają niepowtarzalny smak i aromat.
Jakie przyprawy dodać do korzennych śledzi?
Przyprawy korzenne wyróżniają się intensywnym zapachem. Mają one duży wpływ na smak świątecznych potraw. Są niezbędne do pierników, a w mniejszej ilości dodajemy je do kawy, herbaty w wydaniu zimowym, grzańca a także pieczeni.
Najbardziej znane przyprawy korzenne to: cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, kardamon, imbir, ziele angielskie. Wszystkie je znajdziemy również w przepisie na śledzie korzenne. Można je w tym wypadku dowolnie dawkować.
Przepis na śledzie korzenne
Składniki:
6 filetów śledziowych
2 łyżki musztardy
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
szklanka oleju rzepakowego lub lnianego
cebula
1½ łyżki startego świeżego imbiru
2 liście laurowe
½ łyżeczki cukru
gwiazdka anyżu
¼ łyżeczki ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
2 ziarna jałowca
łyżeczka mielonego cynamonu
po szczypcie mielonego kardamonu, gałki muszkatołowej, kolendry i kminu rzymskiego
Sposób przygotowania:
Wypłucz śledzie z nadmiaru soli. Pokrój na małe kawałki. Z musztardy, sosu sojowego, miodu i 3 łyżek oleju przygotuj zalewę. Dodaj ją do śledzi i wymieszaj. W moździerzu utłucz – czarny pieprz, ziele angielskie, goździki i jałowiec i anyż. Podgrzej je na suchej patelni, a potem dodaj suchej listek, cynamon, kolendrę, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Gdy przestygną wymieszaj je z pozostałym olejem i wymieszaj. Dodaj świeży imbir. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. W słoiku układaj warstwami śledzie, przekładając je cebulą i marynatą korzenną. Zamknij słoik i odstaw na godzinę, a potem wstaw do lodówki, do zamarynowania na 1-2 dni.