Smażenie, pieczenie, grillowanie, gotowanie

W poniższych przepisach pierś z kurczaka oznacza 1 pojedynczy filet. Od ciebie zależy czy ją usmażysz, upieczesz czy ugotujesz. Grillowanie też wchodzi w grę. Jeżeli masz nadwyżkę kotletów z piersi kurczaka w panierce, użyj ich jako składnika sałatki. Każdy z poniższych przepisów jest tak skomponowany, że możesz do niego wykorzystać mięso przygotowane w dowolny sposób.

Sałatka z kurczakiem na imprezę

Reklama

Idealna na każdą okazję. Ta sałatka łączy w sobie świeże, chrupiące warzywa, soczystego kurczaka i orzeźwiający dressing.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g mieszanki sałat
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 średni świeży ogórek
  • 1 mała cebula szalotka lub dymka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, ulubione zioła, np. mielona papryka, tymianek lub świeży koperek

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę
  • Sałatę umyj, osusz i porwij na drobne kawałki
  • Dodaj pokrojone na pół pomidorki, plasterki ogórka i pokrojoną w piórka cebulę
  • W małej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i zioła
  • Wszystko połącz, dodaj ulubione zioła i podawaj w dużej misie

Sałatka gyros z kurczakiem

Gdy efekt wizualny ma znaczenie, ta sałatka jest idealnym rozwiązaniem. W tym przepisie najlepiej wykorzystać kurczaka smażonego na oleju.

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 łyżki dressingu "tysiąca wysp"
  • 2 małe pomidory
  • 1 średniej wielkości zielona papryka
  • 1 świeży ogórek szklarniowy
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 mała kapusta pekińska

Sposób przygotowania:

  • Pokrój kurczaka w paski, natrzyj olejem wymieszanym z przyprawą gyros, a następnie usmaż na patelni. Odstaw do ostudzenia
  • Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odsącz z zalewy
  • Przygotuj przezroczyste naczynie – dzięki niemu sałatka będzie efektownie się prezentowała. Na dnie połóż posiekaną kapustę, polej ją 2 łyżkami dressingu
  • Ułóż kolejno warstwami warzywa, na koniec połóż kurczaka, polej 2 pozostałymi łyżkami dressingu i posyp natką pietruszki. Wszystkie składniki możesz też wymieszać i podawać jako standardową sałatkę

Prosta i szybka sałatka z piersią kurczaka

Gdy czas goni, a ty masz ochotę na coś zdrowego, ta prosta sałatka jest idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g roszponki, sałaty, rukoli, szpinaku baby lub mieszanki sałat
  • 2 pomidory
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • pół kostki sera feta, najlepiej pełnotłustego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • pieprz
  • pół łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę
  • W misce połącz sałatę, pokrojone pomidory i oliwki
  • Pokrusz ser feta i wszystko razem wymieszaj

Sałatka z kurczakiem i makaronem

To połączenie makaronu z kurczakiem i warzywami to prawdziwy hit. Ugotuj swój ulubiony makaron, np. z mąki kukurydzianej, czerwonej soczewicy, zielonego groszku czy fasoli. W tej sałatce sprawdzi się też makaron sojowy i gryczany.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sezam, oregano

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron al dente, ostudź, przelewając zimną wodą
  • Pierś z kurczaka pokrój w paski
  • Pokrój paprykę w cienkie paski, ogórka w półplasterki i cebulę w kostkę
  • Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub startym na tarce czosnkiem, sokiem z cytryny solą, pieprzem, sezamem, ziołami
  • Wszystko wymieszaj

Sałatka z piersią z kurczaka i majonezem

Klasyczna i niezawodna – ta sałatka to połączenie delikatnego smaku kurczaka z majonezem i szczypiorkiem. Będzie idealna jako dodatek do kanapek lub samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g majonezu
  • 7-8 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski
  • Dodaj kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany drobno szczypiorek
  • Wszystko wymieszaj z majonezem
  • Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny

Tradycyjna sałatka jarzynowa z kurczakiem

Ta wersja sałatki z kurczakiem łączy klasyczne smaki sałatki jarzynowej z mięsnym dodatkiem. Nietypowe połączenie, ale zdecydowanie warte wypróbowania. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się filet z piersi pokrojony w kostkę i usmażony na oleju roślinnym. Przed dodaniem kurczaka do reszty składników najlepiej odsączyć go z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 duże marchewki
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 6 łyżek groszku konserwowego z puszki
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej z puszki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól (około pół łyżeczki) i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę i ziemniaki obierz ze skórki, ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie. Ostudź i drobno pokrój w kosteczkę
  • Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę
  • Ogórki i jabłko obierz ze skórki i również bardzo drobno pokrój
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę
  • Wszystkie składniki, w tym pokrojonego, usmażonego i wystudzonego kurczaka, umieść w dużej misce. Bardzo dokładnie, ale i delikatnie wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc

Każdy z powyższych przepisów jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca różnorodnością smaków. Niezależnie od okazji sałatka z kurczakiem jest doskonałym wyborem, który zadowoli zarówno miłośników zdrowej kuchni, jak i tych, którzy szukają czegoś nowego. Smacznego!