Z Kresów na Dolny Śląsk. Czarne gołąbki krużewnickie

Czarne gołąbki krużewnickie to potrawa pochodząca z kuchni osadników z Kresów południowo-wschodnich. Po II wojnie światowej wraz z nimi dotarła na Dolny Śląsk. W 2008 roku została uznana za produkt charakterystyczny dla województwa dolnośląskiego i wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

"Sami swoi" i czarne gołąbki krużewnickie

Reklama

Czarne gołąbki krużewnickie stały się lokalną wizytówką kulinarną Lubomierza - dolnośląskiego miasteczka, w którym kręcono część scen do filmu "Sami swoi". W miejscowości znajduje się Muzeum Kargula i Pawlaka oraz organizowany jest co roku Festiwal Filmów Komediowych, podczas którego gości częstuje się czarnymi gołąbkami krużewnickimi. Ten miejscowy przysmaki nawiązuje do tradycji miasta i osiedlonej w nim po II wojnie światowej ludności kresowej. Ponadto odwołuje się do kojarzonego z Lubomierzem filmu "Sami swoi" i miejscowości Krużewniki.

Reklama
Reklama

Czarne gołąbki krużewnickie i ich sekrety

Czarne gołąbki krużewnickie mają charakterystyczny ciemny kolor, który zawdzięczają zawinięciu w liście czerwonej kapusty i zawartości kaszy gryczanej. Bywają zresztą nazywane również gołąbkami z kaszą gryczaną. Potrawa ta ma łagodny smak z wyczuwalnym zapachem gryki.

Czarne gołąbki krużewnickie. Przepis

Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej,
  • 2 jajka,
  • 500 g wędzonki,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • główka kapusty (najlepiej czerwonej),
  • 125 ml oleju (+ 1 łyżka do smażenia),
  • 1 cebula,
  • główka czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • z kapusty wyciąć głąb,
  • kapustę obgotować przez 5 minut i pozostawić na pół godziny w gorącej wodzie,
  • następnie ostudzić i oddzielić liście,
  • wędzonkę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć,
  • ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę,
  • kaszę ugotować w osolonej wodzie z olejem,
  • ostudzoną kaszę wymieszać z ziemniakami, cebulą, wędzonką, przeciśniętym czosnkiem i jajkami,
  • przyprawić solą i pieprzem,
  • powstały farsz nakładać na liście kapusty i zawijać,
  • gołąbki układać ciasno w garnku, zalać wodą zmieszaną z odrobiną oleju i łyżką soli,
  • dusić do miękkości.

Tradycyjne czarne gołąbki krużewnickie przygotowywano również na Wigilię w wersji postnej. Nie dodawano wówczas do nich mięsa.