Z Kresów na Dolny Śląsk. Czarne gołąbki krużewnickie
Czarne gołąbki krużewnickie to potrawa pochodząca z kuchni osadników z Kresów południowo-wschodnich. Po II wojnie światowej wraz z nimi dotarła na Dolny Śląsk. W 2008 roku została uznana za produkt charakterystyczny dla województwa dolnośląskiego i wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
"Sami swoi" i czarne gołąbki krużewnickie
Czarne gołąbki krużewnickie stały się lokalną wizytówką kulinarną Lubomierza - dolnośląskiego miasteczka, w którym kręcono część scen do filmu "Sami swoi". W miejscowości znajduje się Muzeum Kargula i Pawlaka oraz organizowany jest co roku Festiwal Filmów Komediowych, podczas którego gości częstuje się czarnymi gołąbkami krużewnickimi. Ten miejscowy przysmaki nawiązuje do tradycji miasta i osiedlonej w nim po II wojnie światowej ludności kresowej. Ponadto odwołuje się do kojarzonego z Lubomierzem filmu "Sami swoi" i miejscowości Krużewniki.
Czarne gołąbki krużewnickie i ich sekrety
Czarne gołąbki krużewnickie mają charakterystyczny ciemny kolor, który zawdzięczają zawinięciu w liście czerwonej kapusty i zawartości kaszy gryczanej. Bywają zresztą nazywane również gołąbkami z kaszą gryczaną. Potrawa ta ma łagodny smak z wyczuwalnym zapachem gryki.
Czarne gołąbki krużewnickie. Przepis
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- 500 g wędzonki,
- 3 ugotowane ziemniaki,
- główka kapusty (najlepiej czerwonej),
- 125 ml oleju (+ 1 łyżka do smażenia),
- 1 cebula,
- główka czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- z kapusty wyciąć głąb,
- kapustę obgotować przez 5 minut i pozostawić na pół godziny w gorącej wodzie,
- następnie ostudzić i oddzielić liście,
- wędzonkę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć,
- ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę,
- kaszę ugotować w osolonej wodzie z olejem,
- ostudzoną kaszę wymieszać z ziemniakami, cebulą, wędzonką, przeciśniętym czosnkiem i jajkami,
- przyprawić solą i pieprzem,
- powstały farsz nakładać na liście kapusty i zawijać,
- gołąbki układać ciasno w garnku, zalać wodą zmieszaną z odrobiną oleju i łyżką soli,
- dusić do miękkości.
Tradycyjne czarne gołąbki krużewnickie przygotowywano również na Wigilię w wersji postnej. Nie dodawano wówczas do nich mięsa.