Cynamon to przyprawa ze zmielonej kory cynamonowca. W Polsce najczęściej używamy cynamonu cejlońskiego. Stosujemy go w kuchni, ponieważ nadaje potrawom i napojom charakterystycznego korzennego smaku. Warto znać jego właściwości zdrowotne i wspierające nasz organizm.

Reklama

Cynamon na odporność i dolegliwości jelitowe

Cynamon jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Te związki są ważne dla ochrony komórek przed uszkodzeniem i wspierają ogólną odporność organizmu.

Dodany do potraw cynamon pobudza wydzielanie soków trawiennych, które zapobiegają powstawaniu zaburzeń w układzie pokarmowym. Dodatkowo często stosowany jest w produkcji preparatów na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Właściwości cynamonu zapobiegają też powstawaniu wrzodów żołądka.

Reklama

Cynamon. Przyspiesza spalanie tłuszczu i zapobiega grzybicy

Osoby, które się odchudzają, powinny stosować tę przyprawę, ponieważ wpływa ona korzystnie na metabolizm i stymuluje proces termogenezy, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej.

Przyprawa może wpływać na zapobieganie rozwojowi Candida albicans w przewodzie pokarmowym. Cynamon zmniejsza ilość drożdżaków w organizmie, co w rezultacie wpływa na zmniejszenie problemów trawiennych. Co więcej, cynamon wpływa na uczucie sytości i zmniejsza chęć na spożywanie słodkich przekąsek.

Cynamon wzmacnia pracę mózgu

Przyprawa dodana do potraw działa wzmacniająco na pracę mózgu poprzez blokowanie w nim nadbudowy białka prowadzącego do choroby Alzheimera. Natomiast zawarty w cynamonie benzoesan sodu działa wspomagająco w chorobie Parkinsona.

Olejek cynamonowy ma właściwości przeciwbakteryjne. Chroni przed bakteriami i wirusami wywołującymi anginę i przeziębienie. Szczególnie powinno się stosować go w okresie jesienno-zimowym. Regularne spożywanie olejku cynamonowego może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka infekcji.

Cynamon. Działanie korzystne dla serca

Osoby zagrożone chorobami serca powinny jako element profilaktyki spożywać cynamon. Zawarte w nim polifenole dobrze wpływają na układ krążenia. Cynamon obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Co więcej, obniża cukier we krwi, dlatego jest polecany dla cukrzyków.

Przeciwwskazania do spożywania cynamonu

Cynamonu nie powinny spożywać osoby, które są na niego uczulone. W sytuacji, kiedy przyjmujemy leki, powinniśmy skonsultować wprowadzenie cynamonu do diety z lekarzem lub farmaceutą. Cynamonwchodzi w interakcję z lekamizmniejszającymi krzepliwość krwi i obniżającymi poziom cukru w krwi.