Rozgrzewające herbaty i ich zalety
Jesienne herbaty z odpowiednio dobranymi składnikami pobudzają krążenie i doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Ponadto wzmacniają naszą odporność i pomagają tym samym zachować zdrowie w sezonie przeziębieniowym. Nie można zapominać również o tym, że zwyczajnie poprawiają nasze samopoczucie w ponure i zimne dni
Dodatki do jesiennej herbaty
Wśród składników, które możemy dodać do jesiennej herbaty, mamy w czym wybierać. Te najbardziej oczywiste to cukier i miód. Bardzo popularna jest także cytryna i pomarańcza. Wśród przypraw do wyboru mamy przede wszystkim: cynamon, imbir, kardamon i goździki. Mniej popularne dodatki to czekolada, mleko i pieprz cayenne.
Jesienne herbaty - przepisy
Warto łączyć herbatę z dodatkami na różne sposoby i szukać swojego ulubionego smaku. Poniżej proponujemy nasze przepisy na aromatyczne, jesienne herbaty. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy napar herbaciany połączyć ze wskazanymi dodatkami i już po kilku chwilach można cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Herbaciana szarlotka
To klasyczne połączenie zachwyci każdego amatora szarlotki, a może nawet przywoła na myśl zbliżające się święta.
Składniki:
- czarna herbata,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- 2-3 goździki,
- 1-2 plasterki imbiru,
- 2-3 plasterki jabłka - suszonego lub świeżego,
- cukier lub miód do smaku.
Cytrusowy spokój
Ta herbaciana kompozycja, łącząca w sobie smak ziół melisy i cytrusów, pomoże się wyciszyć w każdy jesienny dzień.
Składniki:
- melisa,
- plasterek cytryny,
- plasterek pomarańczy,
- cukier lub miód do smaku.
Herbata jak u babci
Ten smak z pewnością przywoła wspomnienia z wakacji u babci, pełne letniego słońca i radości.
Składniki:
- czarna herbata,
- łyżeczka konfitury malinowej,
- plasterek cytryny,
- cukier lub miód do smaku.
Czekoladowa przyjemność
Kostka czekolady to idealny sposób na jesienną chandrę. Pomysł dodania tego smakołyku do herbaty jest więc z pewnością godny uwagi.
Składniki:
- czarna herbata,
- 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- cukier lub miód do smaku.
Jesienna bawarka
Herbata z dodatkiem mleka, nazywana bawarką, ma swoich zwolenników i przeciwników. Być może nasza jesienna odmiana tego napoju przekona nawet tych drugich.
Składniki:
- czarna herbata,
- ⅓ szklanki gorącego mleka,
- ½ łyżeczki startego kardamonu,
- cukier lub miód do smaku.
Ostra nuta herbaty
To propozycja dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Herbata z dodatkiem pieprzu cayenne ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Idealnie sprawdzi się więc w sezonie chorobowym. Rozgrzeje, pomoże udrożnić zatkany nos i zmobilizuje układ immunologiczny do walki. Pieprz cayenne dodany do herbaty będzie wskazany również osobom, które chcą schudnąć. Składniki w nim zawarte przyspieszają metabolizm.
Składniki:
- czarna lub zielona herbata,
- szczypta pieprzu cayenne,
- plasterek cytryny,
- cukier lub miód do smaku.