Napary ziołowe i rozgrzewające napoje są doskonałym sposobem na poprawę odporności organizmu i miły wieczór, kiedy za oknem wieje wiatr i pada deszcz. Dodatkowo domowe napitki po odpowiednim przygotowaniu mogą pomóc dostarczyć mnóstwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Co zatem najlepiej pić jesienią?

Reklama

Jesienne napar rozgrzewający – imbir, pomarańcza i ostre przyprawy

Jesień przynosi chłodniejsze dni, wiatr i deszcz. Jeżeli podczas powrotu do domu przemokniesz i zziębniesz, warto wieczorem zaserwować sobie zamiast tradycyjnej herbaty napar ze składnikami, które od wewnątrz rozgrzeją organizm i poprawią krążenie krwi. Niektóre z nich dodatkowo wspierają odporność, a także zapobiegają wnikaniu wirusów czy innych patogenów do komórek ciała.

Reklama

Naszą propozycją jest napar z imbiru i pomarańczy. Możesz do niego dodać szczyptę kurkumy i goździków, aby uzyskać nieco ostrzejszy, typowo jesienny smak. Warto wiedzieć, że imbir ma właściwości przeciwzapalne. Cynamon działa przeciwbakteryjnie i poprawia metabolizm, a goździki zadziałają przeciwgrzybiczo. Przyprawy wystarczy zalać ciepłą wodą, a na koniec dodać plasterek pomarańczy.

Reklama

Chai latte – napój na bazie herbaty i mleka idealny na jesień

Dla poprawy nastroju i rozgrzania w zimny, jesienny wieczór możesz przygotować sobie ciepły napój o nazwie chai latte. Ten przepis prosto z Indii sprawdzi się idealnie, aby złagodzić stany zapalne i wspomóc trawienie. To połączenie czarnej herbaty ze startym imbirem, kardamonem i odrobiną ciepłego mleka (krowiego lub roślinnego). Do napoju możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego.

Napary ziołowe wzmacniające odporność

Oprócz naparów rozgrzewających warto również sięgać po napary typowo ziołowe, które wzmacniają odporność. Pomagają one organizmowi w walce z infekcjami. Do najpopularniejszych specyfików, które są naturalne i bardzo zdrowe, należą m.in.:

  • Napar z jeżówki purpurowej ma właściwości immunostymulujące i zapobiega przeziębieniu.
  • Napar z tymianku działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczo, a dodatkowo zwalcza infekcje dróg oddechowych.
  • Napar z czarnego bzu to specyfik idealny na stany zapalne. Zapobiega przeziębieniu i wspiera w trakcie walki z grypą.
  • Napar z lipy działa napotnie i przeciwzapalnie. Pozwala pozbyć się toksyn i wirusów z organizmu.
  • Napar z owoców dzikiej róży jest bogaty w witaminę C. Dzięki niemu można poprawić swoją odporność na infekcje.

Jak przygotować napary z ziół?

Aby przygotować napar, należy zalać gorącą wodą wybrane składniki. Najlepiej stosować proporcję: 1 łyżeczka suszonych ziół z dodatkiem owoców lub przypraw na szklankę wody. Takie jesienne kompozycje na rozgrzanie i odporność należy zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut.