Polska szarlotka po raz kolejny wyprzedza najsłynniejsze ciasta świata. Jest o wiele bardziej ceniona przez smakoszy np. amerykańskie ciasto apple pie czy wiedeński strudel z jabłkami. W zestawieniu w ubiegłym roku polska szarlotka była na pierwszym miejscu wśród 78 najsmaczniejszych wypieków z całego świata. Tym razem zajęła świetne czwarte miejsce.

Królewskie ciasto

Jak napisano na stronie TasteAtlas, szarlotka to tradycyjne polskie ciasto, które przygotowuje się na wiele sposobów - zazwyczaj z ciasta kruchego lub półkruchego i duszonych lub surowych jabłek. Jak powstała szarlotka? Są różne wersje, np. miał być ten deser stworzony na cześć cara Aleksandra I i jego żony, księżniczki Charlotty Pruskiej lub dla angielskiej królowej Charlotte.

Reklama

Co to jest TasteAtlas?

TasteAtlas to interaktywna, kulinarna mapa świat. Można się stamtąd dowiedzieć, jakie są kulinarne specjalności różnych krajów i poznać ich specyfikę oraz historię. TasteAtlas regularnie publikuje też rankingi najsmaczniejszych potraw świata.

Przepis na szarlotkę tatrzańską

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2,5 kg jabłek - twardych i kwaśnych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki - można do zamrażarki - żeby się porządnie schłodziło. 2/3 ciasta wykładamy do formy - duża blacha - i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki jabłek posypane cynamonem i delikatnie oprószone cukrem. Na owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto. Pieczmy ok. godziny i 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Szarlotka tatrzańska gotowa.