Dobre zrazy wyjdą nam z dobrego mięsa. Na zrazy zawijane najlepsze będzie mięso z wołowego udźca, krzyżowej, zrazowej lub ligawy. Gdy mięso będzie się dusiło, możemy sobie pogawędzić przed sobotnim obiadem.

Tani i zdrowy obiad dla rodziny

Przepis jest dość prosty, ale efekt zachwyca. Do przygotowania śląskich zrazów zawijanych używamy chudej wołowiny, którą trzeba dobrze rozbić. Takie roladki nadziewamy boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Zrazy świetnie smakują z kluskami śląskimi i modrą kapustą, ale z powodzeniem możemy je podać np. z ziemniakami i buraczkami.

Reklama

Brak pomysłu na obiad? Oto nasza propozycja - śląskie zrazy zawijane

Składniki

  • około 800 g udźca wołowego
  • 150 g surowego boczku wędzonego
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • łyżeczka suszonego tymianku i majeranku
  • olej roślinny
  • 0,5 l domowego bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • mąka

Przygotowanie

Mięso czyścimy z błonek i kroimy na plastry, które dobrze rozbijamy. Plastry smarujemy musztardą i wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie kroimy w paski boczek i ogórki, cebulę - w piórka. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki. Na każdy plaster kładziemy kawałek boczku, cebuli i ogórka - zawijamy mięso i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy roladkę nitką. Roladki oprószamy przyprawami i mąką. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy roladki do garnka, zalewamy bulionem lub wodą - płyn ma zakryć mięso - i dusimy na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Do sosu wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczamy sos mąką. Zagotowujemy. Śląskie zrazy zawijane gotowe. Smacznego!