Owsianka to pożywne, zdrowe i sycące śniadanie, które warto jeść przez cały rok, ale jesienią i zimą jej moc ma jeszcze większe znaczenie. Zwłaszcza w chłodne dni rozgrzeje i odżywi nasz organizm. Owsianka nie tylko sprawia, że nie czujemy się głodni przez dłuższy czas, ale sprawia również, że nie mamy problemów z trawieniem i wypróżnianiem a nasza cera staje się gładsza i bardziej nawilżona.
Dodaj do owsianki. Pomoże zgubić zbędne kilogramy
Okazuje się, że jej działanie można jeszcze bardziej podkręcić. Wystarczy, że dodamy do niej jeden równie zdrowy i odżywczy składnik. To ten produkt sprawi, że będziemy jeszcze lepiej trawić, nasz brzuch będzie płaski a zbędne kilogramy będą szybciej znikać.
Tym produktem, zaliczanym do tzw. superfoods, jest siemię lniane. To ono dzięki swoim właściwościom hamuje apetyt i wspiera perystaltykę jelit. Siemię lniane jest bogate w błonnik i kwasy omega-3 oraz estrogeny. Jak wynika z doniesień naukowców jest cennym składnikiem, który wspomaga odchudzanie i utrzymanie zdrowej sylwetki.
Zmielone czy w całości? W takiej formie dodaj ten produkt
Spożywane regularnie sprawia, że mamy mniejsze problemy z żołądkiem a nasz układ pokarmowy pracuje bez zarzutu. To idealny produkt chociażby dla tych, którzy mają chorobę wrzodową i zespołem jelita drażliwego.
W jakiej formie najlepiej dodawać siemię lniane do owsianki? Można to zrobić w wersji niezmielonej, ale zmielone lepiej się wchłonie. Zwłaszcza dla osób, które mają problemy z żołądkiem, taka forma będzie o wiele lepsza.