Jesienią częściej, niż podczas innych pór roku sięgamy po grzyby. Ten jest szczególnie wyjątkowy. Nie tylko ze względu na smak, ale także dostępność. Można z niego korzystać przez cały rok, bo jest dostępny na straganach, bazarach oraz w sklepach.
"Leśne mięso". Ten grzyb ma mało kalorii
Nazywany jest "leśnym mięsem" a dania z nim szczególnie upodobały sobie te osoby, które jedzą tylko i wyłącznie warzywa i owoce. O jakim grzybie mowa? To boczniak. Okazuje się, że to nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy grzyb.
Szczególnie polubić go powinni ci, którzy są na diecie i chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Boczniaki dzięki swoim składnikom odżywczym wspierają układ odpornościowy i podkręcają metabolizm. Dlatego też warto przyrządzać z niego dania, które będą odżywcze i mało kaloryczne.
Grzyb do zadań specjalnych
Indeks glikemiczny boczniaków to zaledwie 15 IG. Mogą, więc po niego sięgać nie tylko ci, którzy się odchudzają, ale też osoby, które mają problemy z insulinoopornością. Okazuje się, że boczniaki obniżają także poziom cholesterolu we krwi. Z boczniaka można robić pyszne zapiekanki, wegetariańskie zupy jak np. "flaki". Można je także dusić np. w sosie śmietanowym albo zjeść smażone z dodatkiem natki pietruszki i parmezanu.