- Właściwości czarnej herbaty
- Działanie antyoksydacyjne
- Poprawa pracy serca
- Wspomaganie trawienia
- Poprawa koncentracji i pobudzenie
Na co jest dobra czarna herbata? Czy czarna herbata pobudza? Czy czarna herbata jest zdrowa? – pytań o napar, którego historia sięga setek lat wstecz i który zyskał ogromną popularność na całym świecie jest wiele. Warto pamiętać, że w starożytnych Chinach napar ten był traktowany jako lekarstwo ze względu na zawarte w nim substancje – m.in. garbniki, polifenole, alkaloidy purynowe, olejki eteryczne, enzymy, a także witaminy i minerały. Ogółem, badacze zliczyli aż 300 pojedynczych substancji, które dobroczynnie oddziałują na nasz organizm!
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata to jedna z najpopularniejszych herbat na świecie. Wśród jej właściwości są m.in.:
Działanie antyoksydacyjne
Czarna herbata zawiera polifenole, w tym katechiny i flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie, co może chronić komórki przed uszkodzeniem i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Poprawa pracy serca
Regularne picie czarnej herbaty może poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu (niektóre badania sugerują, że czarna herbata może pomagać w obniżeniu poziomu tzw. „złego cholesterolu”). Napar ten może również wpływać na poprawę ciśnienia krwi dzięki zawartym w nim flawonoidom.
Wspomaganie trawienia
Czarna herbata może wspomagać trawienie. Zawarte w niej polifenole mogą łagodzić stany zapalne w przewodzie pokarmowym. Bierze ona również udział w poprawie mikroflory jelitowej wspierając rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Zawarte w czarnej herbacie związki pomagają również w trawieniu tłustych i ciężkostrawnych posiłków.
Poprawa koncentracji i pobudzenie
Zawartość kofeiny w czarnej herbacie działa pobudzająco. Może to poprawiać koncentrację, czujność oraz nastrój. Czarna herbata ma także L-teaninę, czyli aminokwas, który może dodatkowo pomagać w koncentracji oraz relaksacji.
Wspomaganie redukcji wagi
Picie czarnej herbaty może wspomagać metabolizm i spalanie tłuszczu, a co za tym idzie – może być niezwykle korzystna dla osób dążących do redukcji wagi.
Działanie antybakteryjne
Flawonoidy zawarte w czarnej herbacie mają właściwości antybakteryjne, co może skutecznie pomagać w ochronie przed niektórymi infekcjami bakteryjnymi.
Poprawa zdrowia jamy ustnej
Czarna herbata może także wspierać zdrowie jamy ustnej. Dzieje się tak przez redukcję bakterii (polifenole mogą hamować wzrost bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i choroby dziąseł) oraz zmniejszenie osadu (flawonoidy mogą zmniejszać tworzenie się płytki nazębnej).
Ochrona przed chorobami neurodegeneracyjnymi
Niektóre badania sugerują, że regularne picie czarnej herbaty może także zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Wśród nich są m.in. choroba Alzheimera i Parkinsona.
Ile herbat dziennie można wypić?
Podobnie jak w przypadku wszystkich napojów zawierających kofeinę, niezwykle istotne jest jej umiarkowane spożycie. Lekarze zalecają, by nie przekraczać 3-4 filiżanek, czyli ok. 710-950 ml, czarnej herbaty dziennie.