Woda miodowa: Co to takiego?

Woda miodowa to zwykła woda z rozpuszczonym w niej miodem. Przy całej swojej prostocie składu i sposobu przygotowania wykazuje wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Napój ten można pić w zwykłej formie lub z dodatkami w postaci np. soku z cytryny, świeżej mięty czy melisy lub ulubionych przypraw. Urozmaicą one smak napoju i wzmocnią jego działanie.

Miód – zdrowy składnik wody miodowej

Reklama

Miód stosowany jest jako dodatek do herbaty, a czasami nawet kawy. Z powodzeniem zastępuje cukier i nadaje napojom wyjątkowy smak. Ma w swoim składzie – poza cukrami prostymi (fruktozą i glukozą) – wiele cennych składników. Znaleźć w nim można antyoksydanty, oligosacharydy, witaminy (w tym witaminy z grupy B), minerały (m.in. magnez i potas), aminokwasy i peptydy.

Reklama
Reklama

Woda miodowa pomaga zwalczać szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, a tym samym spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko zapadnięcia na wiele chorób, w tym na nowotwory. Ponadto wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniża ciśnienie tętnicze, wpływa na redukcję złego cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.

Woda miodowa – zwłaszcza z dodatkiem cytryny – wspiera odporność, chroni przed infekcjami i wzmacnia organizm. Miód, dzięki rozpuszczeniu go w wodzie, zwiększa swoje właściwości bakteriobójcze. Napój ten okazuje się pomocny także w trakcie przeziębienia – łagodzi ból gardła i chrypę oraz rozrzedza wydzielinę w drogach oddechowych, dzięki czemu ułatwia odksztuszanie i łagodzi kaszel. Woda miodowa wpływa również na produkcję serotoniny czyli hormonu szczęścia, a więc poprawia nastrój i łagodzi stres.

Woda miodowa. Kiedy ją pić?

Wodę miodową można pić zarówno na rozpoczęcie, jak i zakończenie dnia. W każdym z tych przypadków będzie miała nieco inne działanie.

Wypita na czczo – najlepiej na ok. pół godziny przed śniadaniem – poprawi perystaltykę jelit i pomoże zapobiec wzdęciom i zaparciom, a także przyspieszy metabolizm i wspomoże trawienie. Oczyści organizm i nawodni lepiej niż sama woda. Będzie więc doskonałym sprzymierzeńcem wszystkich osób, które chcą schudnąć. Oczywiście pod warunkiem, że nie stanie się kolejną porcją cukru w ciągu dnia, a jedynie zastąpi niezdrową słodką przekąskę czy napój. Doda energii na początku dnia i wesprze pracę mózgu. Poprawi dzięki temu koncentrację tak pożądaną w trakcie pracy czy nauki.

Z kolei woda miodowa wypita wieczorem – szczególnie z dodatkiem melisy – pomoże się uspokoić i odprężyć po całym dniu. Wesprze produkcję hormonu snu – melatoniny – dzięki czemu będzie świetną bronią w walce z bezsennością, która dotyka coraz więcej osób.

Woda miodowa – mimo swoich licznych właściwości – nie jest polecana wszystkim. W żadnym wypadku nie powinny jej wypijać osoby mające alergię na miód. Na czczo nie powinny sięgać po nią ci, którzy chorują na wrzody żołądka. Natomiast z umiarem powinny korzystać z jej dobrodziejstw cukrzycy.

Woda miodowa. Przepis

Woda miodowa będzie miała szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu pod warunkiem, że zostanie przygotowana w odpowiedni sposób. Ważne, aby woda, w której rozpuszczony ma być miód, nie miała temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku miód straci swoje zdrowotne właściwości.

Składniki:

  • 250 ml ciepłej wody w temperaturze nieco poniżej 40 stopni Celsjusza,
  • łyżka miodu,
  • sok z cytryny,
  • dodatki: cynamon, imbir, kurkuma, świeża mięta lub melisa.

Przygotowanie:

  • miód umieścić w szklance wody,
  • dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia,
  • ewentualnie dodać sok z cytryny lub inne ulubione dodatki.