Sekret przygotowania tej potrawy tkwi w długim pieczeniu mięsa. Warto też wybrać składniki dobrej jakości. Wtedy to proste danie oczaruje smakiem.
Kleftiko - co to za danie?
Kleftiko to mięso z warzywami pieczone w pergaminie. Skąd taka nazwa? Kiedyś przygotowywali kleftiko greccy partyzanci. Najczęściej piekli tak koźlinę lub jagnięcinę. Zwierzęta zwykle pochodziły z kradzieży, stąd nazwa. "Kleftis" po grecku oznacza "złodziej". Kiedyś kleftiko pieczono w żarze ogniska. Teraz mięso i warzywa owija się starannie pergaminem i tak piecze. W Grecji mówią, że ile domów, tyle przepisów na kleftiko. Każdy trochę inaczej przyprawia mięso. Kleftiko robi się z jagnięciny, baraniny lub koźliny, ale coraz częściej używa się też innych rodzajów mięsa.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
Do przygotowania kleftiko proponujemy wziąć np. mięso z udźca indyka albo polędwiczek wieprzowych. Można wziąć też inny rodzaj mięsa, ale pamiętajmy, że do niego dostosujemy czas pieczenia. Mięso upieczemy z ziemniakami i warzywami. Kleftiko podajmy z sałatką z pomidorów lub zieloną sałatą.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - mięso pieczone po grecku, czyli kleftiko
Składniki
- 1,kg udźca indyka z kością - kroimy na mniejsze kawałki
- 1 kg ziemniaków
- kilka ząbków czosnku
- 2 czerwona cebule
- czerwona papryka
- średnia cukinia
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze części. Nacieramy je solą, przyprawami, sokiem z cytryny oraz dwiema łyżkami oliwy. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i czyścimy z nasion - też kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół. Cukinię myjemy, ale jej nie obieramy - kroimy w grubsze talarki. Warzywa też solimy i mieszamy z przyprawami i pozostałą oliwą. Bierzemy duże naczynie żaroodporne, wykładamy je papierem do pieczenia - papieru ma być dużo, bo przykryjemy nim mięso i warzywa. Na dnie układamy mięso, na to - warzywa. Robimy zgrabny pakunek z papieru, tak by zawartość naczynia była w pełni przykryta. Dla pewności całość przykrywamy jeszcze szczelnie folią aluminiową. Jeśli naczynie ma pokrywkę, także jej używamy Pieczemy przez ok. trzy godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Mięso powinno być po upieczeniu bardzo miękkie. Smacznego! Kleftiko, czyli mięso pieczone po grecku, gotowe.