Kurczak słodko-kwaśny to przepyszny i szybki pomysł na obiad. Ten przepis jest inspirowany kuchnią chińską, ale przystosowany do naszych polskich warunków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza marynacie, do której wkładamy mięso z kurczaka.
Smaczny i zdrowy obiad dla rodziny
Kurczak słodko-kwaśny to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Danie to lubią dzieci i dorośli. Robi się je szybko i nie kosztuje wiele. Podajmy go klasycznie, z ryżem i surówką z młodej kapusty. Będzie pysznie.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - kurczak słodko-kwaśny
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 3 krążki ananasa z puszki
- 2 cm świeżego korzenia imbiru - może być płaska łyżeczka imbiru w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek octu ryżowego - jeśli nie mamy, weźmy sok z cytryny
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- garść pokrojonego szczypioru do podania, mogą też być ziarna sezamu
Przygotowanie
Paprykę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Obraną marchewkę kroimy w paseczki. Kroimy też ananasa. Ścieramy imbir, czosnek siekamy. Ocet ryżowy mieszamy z miodem i keczupem, odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem; obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka przez ok. 4 minuty. Dodajemy imbir i czosnek, mieszamy i smażymy przez chwilę. Potem na patelnię dodajemy paprykę, marchewkę i cebulę. Znowu starannie mieszamy i smażymy przez kilka minut. Kolejny składnik, który dodajemy na patelnię, to ananas. Znowu smażymy przez chwilę, dokładnie mieszając zawartość patelni. Zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię ocet z keczupem i miodem. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i potem zmniejszamy ogień. Sos powinien zgęstnieć. Kurczak słodko-kwaśny gotowy. Podajemy z ryżem i surówką. Smacznego!