Zupa gulaszowa zrobiła zawrotną karierę w PRL. Często wtedy wyjeżdżano na Węgry, a stamtąd przywożono przepisy. Zupa gulaszowa szybko stała się jednym z ulubionych dań w PRL. Ten przepis pochodzi z babcinego zeszytu.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Ta zupa gulaszowa nie jest dokładnie taka, jaką przygotowuje się na Węgrzech. Zmodyfikowana i przystosowana do polskiego podniebienia jest pyszna i robi się ją łatwo i szybko. To idealne danie jednogarnkowe. Pełne smaku i wartości odżywczych. Jest tu pełnowartościowe białko, dużo warzyw i węglowodany. I sos pomidorowy, który zawiera dobroczynny likopen.
Brak pomysły na obiad? Oto nasza propozycja - zupa gulaszowa
Składniki
- 400 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 3 i 1/2 szklanki bulionu - może być z kostki
- puszka pomidorów bez skórki krojonych w kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- łyżka mąki
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Mięso czyścimy z błon. Kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Potem kroimy mięso w paski, takie, jakie wygodnie będzie nam jeść. Obtaczamy mięso w przyprawach i delikatnie w mące. Mięso podsmażamy na smalcu, gdy się zezłoci, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy. Do garnka wkładamy mięso, cebulę i czosnek, pokrojoną paprykę i zalewamy bulionem. Najpierw dodajemy połowę bulion. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Uzupełniamy płyn w garnku. Dodajemy ziemniaki i czekamy, aż zmiękną. Potem dodajemy do zupy pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i papryką. Podajemy zupę gulaszową z pajdą chleba, koniecznie posypaną posiekaną, zieloną pietruszką.